Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων στην Ιταλία

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα «Μεγάλοι δρόμοι στον Μεσαίωνα και ο συμβολισμός τους»

Ομάδα καθηγητών του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων επισκέφτηκε την πόλη Μπιτόντο στην περιοχή της Απουλίας, της Νότιας Ιταλίας, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνική συνάντηση εκπ/κών με σκοπό τον προγραμματισμό των εργασιών του 2ου έτους του προγράμματος.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο έτη και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του πρώτου έτους.

Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη όλων των πτυχών της καθημερινής ζωής στη διάρκεια του Μεσαίωνα όπως ενδυμασία, επαγγέλματα, διατροφή, μετακινήσεις, κτήρια (κατοικίες ή εκκλησίες), μετρήσεις, εμπορικές συναλλαγές, γιορτές, κλπ .

Τα συνεργαζόμενα σχολεία προέρχονται από τις χώρες (εκτός της Ελλάδας) Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Λετονία.

Οι εργασίες της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο Instituto Tecnico Commerciale Statale Vitale Giordano της πόλης Bitonto Ιταλίας (Vitale Giordano- όνομα διάσημου μαθηματικού που κατάγονταν από την πόλη).

Στη συνάντηση συμμετείχαν 13 εκπ/κοί από τα εταιρικά σχολεία και στόχο είχαν τον προγραμματισμό των εργασιών 2ου έτους του προγράμματος κατά τη διάρκεια του οποίου ομάδες μαθητών και καθηγητών από τα συνεργαζόμενα σχολεία θα επισκεφτούν την Ισπανία και την Πολωνία. Το υλικό του προγράμματος βρίσκεται στην σχετική ιστοσελίδα.

Η πόλη Μπιτόντο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι του Μπάρι και είναι πόλος έλξης τουριστών. Η πόλη είναι γνωστή ως η πόλη των ελαιόδεντρων εξαιτίας των μεγάλων ελαιώνων που την περικυκλώνουν και εξαιτίας της παραγωγής σε λάδι. Η παραγωγή λαδιού είναι σημαντική πηγή εσόδων της πόλης.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης ανάγεται στον μεσαίωνα και ο περίπατος στα γραφικά δρομάκια εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον. Διαθέτει μεσαιωνικούς ναούς με καλλιτεχνικά γλυπτά , κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αλλά και ερείπια πρωτοχριστιανικών ναών. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη από την Απία οδό που διέσχιζε την Ιταλία και συνέδεε τη Ρώμη με το λιμάνι του Μπάρι.

Πολύ κοντά βρίσκεται το γραφικό AlberoBelo, Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διάσημη για τους ιδιαίτερους τρούλους των αποθηκών, που σήμερα είναι πλέον κατοικίες και καταστήματα. Κατασκευάζονταν χωρίς κονίαμα για να χρησιμεύσουν ως προσωρινά καταφύγια και αποθήκες, αλλά και ως μόνιμη κατοικία από μικροϊδιοκτήτες γης, εργάτες και αγρότες.

Ο λόγος που προτιμούσαν τέτοιου είδους κατασκευές ήταν προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση από το Βασίλειο της Νάπολης, αφού πολύ εύκολα τα κτίσματα μπορούσαν να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν ξανά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πόλεις Μont San Angelo με τη γραφική εκκλησιά του Αγίου Μιχαήλ, σκαλισμένη σε βράχο.

Από την παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Αθανασία Ζαραμπούκα, Αλεξάνδρα Παϊζάνου και Ευθύμιος Αρέτος
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή