Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Μαθητές της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαψαταία ειμί: Από το Κιέριον στην Μητρόπολη».

Η επιλογή του συγκεκριμένου Μουσείου δεν ήταν τυχαία. Παρά το μικρό σχετικά μέγεθός του, περιέχει πολύ σημαντικά ευρήματα, αντιπροσωπευτικά όλων των χρονικών περιόδων από την Εποχή του Λίθου ως και τα Ελληνιστικά χρόνια.

Έτσι τα παιδιά μπορούν και οπτικοποιούν όσα διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας, βλέπουν από κοντά αντικείμενα που περιγράφονται στην Οδύσσεια του Ομήρου και έρχονται σε επαφή με επαγγέλματα και συνήθειες που έχουν μελετήσει στα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Παράλληλα, αποκτούν πολύτιμα βιώματα που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου, όπως προβλέπεται στην 6η ενότητα του σχολικού εγχειριδίου της Νεοελληνικής Γλώσσας με θέμα τα Μουσεία.

Πρόκειται λοιπόν για μια καθόλα χρήσιμη διδακτική επίσκεψη, που συνδέεται άμεσα με  το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Α΄ Γυμνασίου, προσφέροντας υλικό για  ανατροφοδότηση. Επιπλέον, κατά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαψαταία ειμί» θίγονται θέματα τοπικής ιστορίας, που δεν καλύπτονται από τα σχολικά εγχειρίδια. Συγκεκριμένα, μέσα από την φανταστική ιστορία του Μαψαταία, ενός αθηναίου εμπόρου που ταξιδεύει στην δυτική Θεσσαλία του 4ου αι. π.Χ., ξεδιπλώνεται η ιστορία και η πολιτική οργάνωση της αρχαίας Θεσσαλίας και δίνεται μια ανάγλυφη εικόνα της καθημερινής ζωής, της θρησκείας και της οικονομίας της.

Είναι η 5η συνεχής χρονιά που μαθητές της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέπτονται το Μουσείο Καρδίτσας και επωφελούνται από τις δράσεις του.

Φέτος, τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Κων/να Πλεσιώτη, Ευαγγελία Στεφοπούλου και Δημήτριος Γκούμας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποίησε η Φωτεινή Τσιούκα, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Καρδίτσας.
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή