Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις χαλαζόπληκτες περιοχές

Γιώργος Λαμπρούλης-βουλευτής του ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ ,πέρα του αυτονόητου της άμεσης  καταγραφής των ζημιών , απαιτεί από την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα και τον απαράδεκτο κανονισμό  του ΕΛΓΑ , ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες γρήγορα και δίκαια στο 100% των ζημιών». 

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Γ. Λαμπρούλη επισκέφτηκε τοπικές κοινότητες του δήμου Φαρκαδόνας ( Ταξιάρχες & Φανερωμένη ) , καθώς και το Μεγαλοχώρι του δήμου Τρικκαίων που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο Γ.Λαμπρούλης συναντήθηκε και συνομίλησε με  πληγέντες παραγωγούς , κατοίκους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές πλησιάζουν σε έκταση τα 7 χιλιάδες στρέμματα και είναι κυρίως σε καλλιέργεια βαμβακιού και σε μικρότερη έκταση σε μηδική , καλαμπόκι και κηπευτικά.

Κατά την περιοδεία ο Γ.Λαμπρούλης ανέδειξε ότι με τις καταστροφές αυτές  αναδεικνύεται  για πολλοστή φορά η αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κίνδυνο των καιρικών φαινομένων, όπως η χαλαζόπτωση,  και την προστασία της  αγροτικής παραγωγής. Επισήμανε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή δεν έχουν στην προτεραιότητά τους την προστασία των φτωχομεσαίων παραγωγών , που τους αφήνουν εκτεθειμένους , ενώ από την άλλη μοιράζουν απλόχερα κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις , φοροαπαλλαγές κι άλλα προνόμια στους εμποροβιομήχανους του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Από τις συζητήσεις  έγινε παραπάνω από εμφανής η αγωνία των παραγωγών που είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται σε λίγα λεπτά και να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής , αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν τα πανάκριβα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ ταυτόχρονα να τους κυνηγούν προμηθευτές , τράπεζες , δημόσιο (εφορία) και ασφαλιστικά ταμεία ( ΕΦΚΑ-ΕΛΓΑ). Δυσβάσταχτες , δηλαδή , υποχρεώσεις που τους έχουν επιβάλει  οι αντιαγροτικές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ.

Επίσης, έκδηλη ήταν και η δυσπιστία των παραγωγών προς τις κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεσες λύσεις , αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές»  αφού οι  αποζημιώσεις  θα είναι κουτσουρεμένες και «..ζήσε Μάη μ’ να φάς τριφύλλι..» μέχρι να ‘ρθουν.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι: « Το ΚΚΕ ,πέρα του αυτονόητου της άμεσης  καταγραφής των ζημιών , απαιτεί από την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα και τον απαράδεκτο κανονισμό  του ΕΛΓΑ , ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες γρήγορα και δίκαια στο 100% των ζημιών. Δηλαδή  να αναπληρωθεί γρήγορα και στο  σύνολο το χαμένο εισόδημα. Ταυτόχρονα να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών και να παγώσουν οι οφειλές προς τράπεζες –δημόσιο και ταμεία χωρίς ανατοκισμό. Να υπάρξει άμεσα μέριμνα για αντιχαλαζική προστασία μιας και ο νομός Τρικάλων είναι πολύπαθος από χαλαζοπτώσεις

Επίσης δεσμεύτηκε στους παραγωγούς ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει όλες τους τις δυνάμεις για την ανάδειξη του ζητήματος τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία , ενώ ταυτόχρονα τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για τα παραπάνω αιτήματα , καθώς και για διεκδικήσεις  που εναντιώνονται στο ξεκλήρισμά τους , όπως η μείωση του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, η μείωση της φορολογίας , η κατάργηση των χαρατσιών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή