Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιστολή ενός Πατέρα προς τον Γιο του

Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Γιε μου

Τις μέρες που ήσασταν σπίτι μας για τις γιορτές παρατήρησα κάποια πράγματα και μου ήρθαν και κάποιες σκέψεις και προτίμησα να στα γράψω παρά να στα πω προφορικά. Δεν χρειάζεται να μου απαντήσεις, απλώς αν δεις κάτι ωφέλιμο λάβε το υπ’ όψη σου. Πιθανόν πολλά που θα πω να μην τα έχεις παρατηρήσει και να διαφωνείς, αλλά να ξέρεις οι άλλοι μας βλέπουν πιο αντικειμενικά από ότι εμείς τον εαυτό μας.

Για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στον Γάμο νομίζω ότι η μεγαλύτερη ευθύνη είναι του άντρα, επειδή από τον Θεό αυτός ορίστηκε να είναι η κεφαλή. Στην σχέση σας με την γυναίκα σου περισσότερο της Εκκλησίας είσαι εσύ, αφού θέλεις να προσεύχεσαι, να εξομολογείσαι, να κοινωνείς, να ακούς ομιλίες θρησκευτικές… Βέβαια θυμάμαι ότι από παλιά δεν ήσουν της Εκκλησίας. Αν θυμάσαι σαν φοιτητές συγκατοικήσατε με την γυναίκα σου και όταν εμείς εκφράσαμε την διαφωνία μας, είπες ότι αυτό είναι δικό σας θέμα.

Μη νομίσεις Γιε μου ότι αρκούν αυτά για να πούμε ότι έχουμε ταπείνωση, πίστη, αγάπη, πραότητα, διάκριση και τις άλλες αρετές του Αγίου Πνεύματος. Συνήθως εμείς της Εκκλησίας  δεν έχουμε τίποτα, επιδερμικά μόνο είμαστε πιστοί. Και πέφτουμε στην παγίδα να κρίνουμε τον σύντροφό μας επειδή δεν ζει αυτά που επιφανειακά ζούμε εμείς. Μια φορά ένας άγιος Πνευματικός, που κοιμήθηκε πριν λίγα χρόνια, στην Γρηγορίου στο άγιο Όρος ο π. Πανάρετος, μου είχε πει στην εξομολόγηση, πρόσεχε αν η γυναίκα σου δεν θέλει, να μην δείχνεις ούτε να λες τίποτα πνευματικό, στο ζευγάρι πάνω απ’ όλα προέχει η ενότητα.

Παρατήρησα ότι συχνά αντιμετωπίζεις περιφρονητικά  την γυναίκα σου. Ίσως δεν έχεις προσέξει ότι της κάμνεις υποτιμητικά σχόλια. Όπως και να φέρεται αυτή εσύ δεν πρέπει να ανταποδίδεις. Συμφωνείς ότι δεν ήταν έτσι η γυναίκα σου. Άρα σε αυτό που γίνεται έχεις και εσύ ένα μερίδιο ευθύνης. Θα πεις η δουλειά μου είναι να λείπω μέρες από το σπίτι. Ναι αλλά κι αυτή μόνη της με τα παιδιά, για σκέψου το. Δεν λέω ν’ αλλάξεις δουλειά, δείξε όμως κατανόηση. Και μην πεις δείχνω, ξεγελιέσαι, δεν δείχνεις.

Θυμάσαι το καλοκαίρι στην παραλία που τρώγαμε και έλεγε ο πατέρας της ότι η κόρη του σηκωνόταν χαράματα για να πάει στο χωράφι μαζί του και εσύ την ειρωνευόσουν ; Είπες θ’ αλλάξεις, αλλά δεν άλλαξες καθόλου. Άκουγες σε ομιλίες στο διαδίκτυο από Γέροντες ότι θα γίνει πόλεμος και μάζευες τρόφιμα για 10 χρόνια. Κόντευαν να χαλάσουν τα αλεύρια και τα μακαρόνια και σου έκαμνε παράπονα η γυναίκα σου, αλλά δεν τα λάμβανες υπ’ όψη.

Δικαιολογείσαι συχνά ότι αυτές τις ειρωνείες προς την γυναίκα σου τις λες στ’ αστεία. Ναι αλλά όταν φτάσει και πειράξει κάτι την γυναίκα δεν σηκώνει άλλα αστεία, αλλά χρειάζεται με πολλή σοβαρότητα να λες επαίνους. Στο λέει η γυναίκα σου ότι μόνο οι άλλοι της λένε επαινετικά λόγια αλλά εσύ δεν λες να το καταλάβεις. Πριν έρθετε σπίτι μας με πήρες τηλέφωνο και μου είπες ο Πνευματικός σου είπε να μην ερεθίσουμε καθόλου την γυναίκα σου με κριτικές για την συμπεριφορά της. Εσύ όμως γιατί την ερέθιζες συνεχώς με τα μουρμουρητά σου ;

Υπήρχε περίπτωση να παντρευόταν ο αδερφός σου και εσύ να έλειπες επειδή εργαζόσουν ; Ούτε μια στο εκατομμύριο. Ναι αλλά όταν παντρευόταν η αδελφή της γυναίκας σου δεν μπορούσες να το ρυθμίσεις. Βλέπεις ότι δεν τιμάς την γυναίκα σου όσο πρέπει ; Βλέπεις ότι τα πνευματικά είναι απλώς ένα πασάλειμμα ;

Άφηνε την γυναίκα σου να ρυθμίζει τα απλά πράγματα στο σπίτι. Αν δεν θέλει να κάνει μπάνιο τα παιδιά δέξου το, καλύτερα να είναι άλουστα παρά να διαφωνείς συνέχεια με την γυναίκα σου. Στο αμάξι δεν βόλευε να φοράνε ζώνη τα παιδιά, μια ζώνη σε 2 παιδιά και όπως καθόντουσαν, ήταν δύσκολο. Εσύ όμως επέμενες. Δεν είσαι τέλειος Γιε μου, παραδέξου του. Έχεις κι εσύ εγωισμό, και πείσμα όπως και όλοι μας. Άφηνε την μάννα να κάμνει με τα παιδιά της όπως νομίζει και εσύ απλώς ακολούθα. Μην μουρμουράς συνέχεια. Οι σοφοί Πνευματικοί λένε ότι η ενότητα του ζευγαριού είναι πάνω από το σωστό ή λάθος.

Αν δεν θέλει να κάνει άλλο παιδί μην την πιέζεις. Στο θέμα αυτό πρέπει να συμφωνούν και οι δυο γονείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε σεξουαλικές σχέσεις, πρόσεξτο αυτό. Ο άγιος Πορφύριος έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό. Θα σου αναφέρω μερικά παραδείγματα.

Ένα αντρόγυνο είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις. Σε επίσκεψή τους στον άγιο Πορφύριο χωρίς να του το πουν τους είπε αμέσως ό άγιος «δεν κάνατε καθόλου καλά που πήρατε αυτή την απόφαση». Σε ζευγάρια που χρόνια διαφωνούσαν σε όλα, τους ρωτούσε από πότε σταμάτησαν να συνέρχονται. Έ τους έλεγε από τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα. Έλεγε ο άγιος ότι αν τα αντρόγυνα σταματούν να ικανοποιούνται με την σωματική επαφή και κάνουν αποχή χωρίς να έχουν προοδεύσει πνευματικά, θα διαφωνούν σε όλα και δεν θα καταλαβαίνουν το γιατί.  Μια εκπαιδευτικός, πνευματικοπαίδι του αγίου Πορφυρίου, θα πήγαινε μια Σαρακοστή επίσκεψη στον σύζυγό της που έλειπε καιρό για εργασία στην Γερμανία. Κοίταξε της λέει, τώρα που θα πας μην σκεφθείς ότι δεν επιτρέπεται να συνέλθετε επειδή είναι Σαρακοστή.

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος που είναι και ψυχολόγος λέει συχνά ότι στα προβλήματα δεν βοηθούν ιδιαίτερα οι ψυχολόγοι, επειδή αυτό που κάμνουν συνήθως είναι να δίνουν δίκιο σε όποιον πάει και να του λένε βολέψου όπως μπορείς. Νομίζω αφού δεν θέλει η γυναίκα σου μην επιμένεις να πάτε στον ένα να πάτε στον άλλο. Γιε μου κατάλαβέ το, μέσα στον Γάμο ο Θεός θέλει τον ΕΑΥΤΟ μας να διορθώσουμε, όχι τον σύντροφό μας.

Και για τους Πνευματικούς νομίζω κάτι παρόμοιο ισχύει. Αφού έχεις τον Πνευματικό σου τι ψάχνεις να κουβεντιάσεις και με αυτόν και με εκείνον. Μήπως για να λες ότι για όλα φταίει η γυναίκα σου και να μην κάμνεις εσύ τον αγώνα σου που είναι προσευχή και υπομονή ; Φυσικά και φταίει η γυναίκα σου που φεύγει από το σπίτι και δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά όσο πρέπει, αλλά οι πνευματικοί άνθρωποι ασχολούνται με το πόσο φταίνε οι ίδιοι και όχι ο άλλος.

Σας υποχρέωσε κανένας να παντρευτείτε ; Θυμάσαι ότι ούτε που μας ρώτησες για να την παντρευτείς  και αυτή νομίζω το ίδιο με τους γονείς της. Και τώρα που έχετε και 2 παιδιά φέρεστε σαν εχθροί ; Ξέρεις καλά Γιε μου από τις ομιλίες που ακούς, ότι ο χαρακτήρας των παιδιών φτιάχνετε μέχρι τα 6 χρόνια. Μετά απλώς δείχνουν τον χαρακτήρα που έχουν. Να ξέρεις τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα. Όλοι το λένε, τα παιδιά δεν παίρνουν τι τους λέμε, παίρνουν τι είμαστε. Γι αυτό έλεγε ο άγιος Πορφύριος, τα παιδιά ωφελούνται μόνο αν οι γονείς τους γίνουν άγιοι.

Από τις ομιλίες που ακούω κι εγώ Γιε μου από αγίους Γέροντες έμαθα ότι ο 1ος σκοπός του Γάμου είναι να κληρονομήσουν οι σύζυγοι την Αιώνια Ζωή, ο 2ος είναι για την ικανοποίηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ο 3ος είναι η τεκνογονία. Εύχομαι να σας φωτίσει ο Θεός και να πετύχετε τον 1ο και κυριότερο σκοπό, να σωθείτε. Αμήν.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή