Επιστολή Μιχαλάκη για το Σπήλαιο Θεόπετρας

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Γ. Μενδώνη έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης με θέμα την επαναλειτουργία του Σπηλαίου Θεόπετρας. 

Στην επιστολή του ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης αναφέρει: 

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το σπήλαιο Θεόπετρας αποτελεί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα για τον Νομό Τρικάλων σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα και σε συνδυασμό με τα Μετέωρα, υψηλής ζήτησης τουριστικό προορισμό. Η πλούσια ιστορία του, το γεωλογικό και ιστορικό του ενδιαφέρον και ο σημαντικός και εντυπωσιακός διάκοσμος, το καθιστούν ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία του είδους του στον Ελλαδικό χώρο.

Το ανωτέρω σπήλαιο, επί σειρά ετών έχει αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών, όμως εδώ και τρία έτη (περίπου 37 μήνες) παραμένει, για μια σειρά από λόγους, κλειστό και συνεπώς μη επισκέψιμο.

Ακόμη και σήμερα, υπάρχει έντονη τουριστική προσέλευση, ωστόσο οι επισκέπτες που φτάνουν ως εκεί βρίσκουν κλειστές πόρτες χωρίς καμία περαιτέρω πληροφόρηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του.

Αυτό το οποίο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι, με την από 21/08/2018 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπονήθηκε μελέτη με αντικείμενο την «Τεκμηρίωση και εκπόνηση μελετών ευστάθειας και λοιπών απαραίτητων μελετών Σπηλαίου Θεόπετρας», συνολικού προϋπολογισμού 47.150,18 €, με αρμοδιότητα αυτεπιστασίας από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιογραφίας και με ημερομηνία περαίωσης την 31/12/2018.

Από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έχουν σταλεί επανειλημμένως επιστολές σχετικά με το θέμα, με τελευταία την υπ’ αριθμ. 50/20-02-2019, σε απάντηση της οποίας μας γνωστοποιήσατε με το υπ’ αριθμ. 134955/93338/ 1515/15.03.2019 έγγραφό σας, ότι έχει επανακατατεθεί η γεωλογική μελέτη, κατόπιν των απαραίτητων διορθώσεων και συμπληρωματικών στοιχείων, καθώς και ότι αναμένεται η παράδοση της βραχομηχανικής μελέτης και στη συνέχεια η γνωμοδότηση και η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη, υπό την προϋπόθεση βεβαίως εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων.

Παρακαλούμε όπως μας πληροφορήσετε για το στάδιο των ανωτέρω διαδικασιών, καθώς επίσης όπως μεριμνήσετε για την άμεση επαναλειτουργία του Σπηλαίου Θεόπετρας, καθώς η τουριστική αξιοποίησή του θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Με εκτίμηση,
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Χρήστος Μιχαλάκης©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή