Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιστολή Μιχαλάκη στο ΥΠΑΑΤ για την στήριξη Τρικαλινών παραγωγών

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, για την μη ένταξη στις αποζημιώσεις de minimis σε ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια των Τρικαλινών παραγωγών, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης στο κείμενο της επιστολής ενημερώνει τον Υπουργό για την συγκεκριμένη εξαίρεση, τονίζοντας πως και στην περιοχή μας παρατηρήθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο κατά την καλλιεργητική περίοδο, όσο και κατά την περίοδο της συγκομιδής στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Αναφέρεται στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις του στους ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα που έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση, ενώ σημειώνει πως η Π.Ε. Τρικάλων με σχετικό έγγραφο έχει ενημερώσει έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Τέλος, ζητεί την επανεξέταση του θέματος και την ένταξη των Τρικαλινών παραγωγών στις εν λόγω αποζημιώσεις, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση αφορά τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Η επιστολή

Κύριε υπουργέ,

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, αίτημα δέσμευσης ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω de minimis σε ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια.

Στον εν λόγω αίτημα, όμως, δεν έχει συμπεριληφθεί η Π.Ε. Τρικάλων, παρά το γεγονός ότι και στην περιοχή μας παρατηρήθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο κατά την καλλιεργητική περίοδο όσο και κατά την περίοδο της συγκομιδής των δενδρωδών καλλιεργειών, και πιο συγκεκριμένα των αχλαδιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και σταφυλιών.

Τα φαινόμενα αυτά, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, των όψιμων παγετών, των έντονων βροχοπτώσεων και της προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα και ζημιές στις εν λόγω καλλιέργειες, κυρίως όσον αφορά την υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής και η γενικότερη οικονομική κατάσταση, που προκύπτει ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα προϊόντα είτε να μην μπορούν να διατεθούν στην αγορά, είτε να τυγχάνουν πολύ μικρών τιμών πώλησης.

Για όλα τα παραπάνω, η Π.Ε. Τρικάλων, με το σχετικό έγγραφο 1032 που έχει αποσταλεί στις 21/12/2022, έχει ενημερώσει έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Γίνεται κατανοητό πως οι παραγωγοί των καλλιεργειών αυτών, βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση και καλούνται να ανταπεξέλθουν χωρίς ενίσχυση σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και δυσκολίες με τους παραγωγούς των Π.Ε. που εντάσσονται στο εν λόγω αίτημα.

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αποδείξει πως έχει ευήκοα ώτα απέναντι σε δίκαια αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, εξετάζοντας κάθε αίτημα ξεχωριστά και έχει αποφύγει να ακολουθεί πεπατημένες λογικές του παρελθόντος στην απόδοση των ενισχύσεων. Μία στάση που αναγνωρίζεται ευρέως και έχει οδηγήσει σε περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητούμε την επανεξέταση του θέματος και την ένταξη των παραγωγών του Νομού Τρικάλων που έχουν πληγεί, στις συγκεκριμένες αποζημιώσεις de minimis, είτε οποιαδήποτε άλλη αφορά τις εν λόγω καλλιέργειες.

Εκτιμούμε πως σε αυτή την εξαιρετική κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα, θα μεριμνήσετε για την θετική έκβαση του αιτήματος.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Μιχαλάκης

Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή