Επίτιμος Δημότης Λάρισας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος

Ιστορική στιγμή για την Λάρισα, καθώς ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της μια προσωπικότητά παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία συνάμα διακρίνεται για τη σεμνότητα και την πραότητα του Χριστιανικού του λόγου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, βρέθηκε στην τελετή Ανακήρυξης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Λάρισας.

Στην προσφώνησή του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Αναστάσιο, ανέφερε τας εξής:  

Η Λάρισα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, σας υποδέχεται με αισθήματα  σεβασμού, χαράς και συγκίνησης. Αναμφίβολα αποτελεί  ιδιαίτερη τιμή για την  πόλη μας, η επίσκεψή σας εδώ, στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας,  με την ιστορία των 8.000 χρόνων. Η πόλη μας είναι μια ανοικτή πόλη, γεωγραφικά και πολιτισμικά. Η γεωγραφική θέση και η δυναμική του απέραντου κάμπου διαμόρφωσαν μια ανοικτή πολυπολιτισμική κοινωνία με εργατικούς, δημιουργικούς και αγωνιστές κατοίκους. Αυτή η πόλη σας υποδέχεται σήμερα.  Είναι απολύτως σαφές σε όλους μας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους συμπολίτες μας, πως η Λάρισα  απονέμει την ιδιότητα του Επίτιμου Δημότη, σε μια μεγάλη και ξεχωριστή μορφή με διεθνή ακτινοβολία και τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο, σε έναν Ιεράρχη που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη».

Στην  συνέχεια ο κ. Καλογιάννης, αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό του νέου Επίτιμου Δημότη Λάρισας, πρόσθεσε «Ακόμα και ένας απλός παρατηρητής της  ζωής σας και της πορείας σας αντιλαμβάνεται  πλήρως τη βαθιά σας αγάπη για τον άνθρωπο,  ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας αλλά και την πλήρη αφοσίωσή σας στην ΄΄σάρκωση΄΄ του λόγου του Θεού, στη γλώσσα και τον πολιτισμό κάθε λαού.  Το σπουδαίο έργο σας στην ορθόδοξη ιεραποστολή, στην Αφρική, καταδεικνύει τη θέληση και την επιμονή σας για τη διάδοση της Αλήθειας, μέσω της ορθόδοξης χριστιανικής Ιεραποστολής και μαρτυρίας.  Δικαίως λοιπόν, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη η συμβολή σας στην αναβίωση της ορθόδοξης ιεραποστολής στο δεύτερο  μισό του 20ου αιώνα. Και σε αυτό το πεδίο της πολυετούς δράσης, αναδείχθηκε η βαθιά αγάπη σας   για τον άνθρωπο και η επιμονή σας να δημιουργείτε γέφυρες. Γέφυρες συναδέλφωσης που στηρίζονται στα γερά θεμέλια της  αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού.   Αλλά και στην πολύχρονη συμμετοχή σας,  στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, κινηθήκατε στην ίδια κατεύθυνση. Η συνυπογραφή των δηλώσεων και των διεκκλησιαστικών αποφάσεων αυτού του παγκόσμιου χριστιανικού οργανισμού, όπως για παράδειγμα σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, την εξάλειψη της βίας και τον τερματισμό των πολέμων, προάγουν την αρμονική συμβίωση στον πλανήτη. Η στάση σας αυτή σας τιμά και μας κάνει υπερήφανους.

Στο βιβλίο σας  «Συνύπαρξη: Ειρήνη, Φτώχεια, Τρομοκρατία, Αξίες» γράφετε, «Η χριστιανική αγάπη,  έχει εξ ορισμού παναθρώπινες, παγκόσμιες διαστάσεις. Κανένας φραγμός δεν μπορεί να την αναστείλει, ούτε εθνικός, ούτε θρησκευτικός. Όταν αποδεχόμαστε τον άλλο άνθρωπο και την άλλη κοινότητα με βαθύ σεβασμό της ελευθερίας τους, χωρίς την απαίτηση να δεχθούν αναγκαστικά τις δικές μας απόψεις, έχουμε άνεση αναστροφής με τους οπαδούς διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων, βαθύ σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προθυμία ουσιαστικής συνεργασίας για την παγκόσμια αποδοχή και την υπεράσπισή τους». Τα λόγια αυτά γνωρίζουμε ότι έχουν ταυτιστεί με τη ζωή σας. Οφείλω βέβαια να ομολογήσω  πως πρόκειται για λόγο ασυνήθιστο, ριζοσπαστικό που δίνει προοπτική στις κοινωνίες μας που πραγματώνει με άριστο τρόπο τα κοινωνικά μηνύματα του Χριστιανισμού.

Η οικουμενική προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αποτυπώνεται με ενάργεια στα λόγια του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος σημειώνει τα εξής: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι δώρο του ουρανού. Δώρο για την ανθρωπότητα. Είναι άνδρας σπάνιος, δυσεύρετος, πολυτάλαντος, πολύγλωσσος, πολυαγαπητός. Διεθνούς κύρους και αναγνωρίσεως».

Για το έργο σας στην Αλβανία, έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά. Πέρα από την ανασύσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας, δρομολογήσατε και υλοποιείτε  ένα τεράστιο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο, το οποίος είναι ευρέως γνωστό. Αναπτύξατε σημαντικά προγράμματα στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ανάπτυξης. Ιατρεία, Πανεπιστήμιο, Δημοτικά σχολεία και Λύκεια, Νηπιαγωγεία, κατασκευή δρόμων και γεφυρών είναι μερικά από τα έργα σας. Αποκορύφωμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η κατασκευή υδροηλεκτικού φράγματος στην επαρχία Ελμπασάν, το οποίο εγκαινιάστηκε  πριν ένα χρόνο περίπου. Τα λόγια σας στα εγκαίνια του ότι: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της. Ό,τι είναι, ό,τι έχει, ό,τι κάνει προορίζεται για όλη την κοινωνία, όπου βρίσκεται. Μοιράζεται τα δώρα του Θεού, την ειρήνη, την αγάπη και τη δικαιοσύνη με όλους τους ανθρώπους», αποτελούν την επιτομή της Χριστιανικής πίστης.  Αυτός είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ο Ιεράρχης του στοχασμού, της ανθρωπιάς, της συναδέλφωσης, της αγάπης. Ένας παγκόσμιος διανοούμενος, μια ιδιαίτερα φωτεινή μορφή της Ορθοδοξίας,  ένας υπέροχος άνθρωπος, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αντικείμενο θαυμασμού σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως νέους, σε πολλές γωνιές του πλανήτη.  Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ανασύρω στην μνήμη μου την εικόνα του. Τον θυμάμαι στην δικτατορία, το 1973 φορώντας το ράσο και το Σταυρό του να μεταφέρει τρόφιμα στους έγκλειστους φοιτητές της Νομικής. Σε εκείνους τους αγώνες τον αισθανθήκαμε δίπλα μας. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.  

Ακόμα και τώρα, αυτές τις εποχές που οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, προκαλούν τον φόβο, την υστερία, κάνοντας τους ανθρώπους να χάνουν την ψυχραιμία τους και τις πολιτικές ηγεσίες να ορθώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά τείχη,  στοχοποιώντας στην ουσία  οτιδήποτε διαφορετικό,  φωτίζετε με τα κείμενά σας και τις πράξεις σας,  τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσουν οι ηγεσίες της Δύσης και συνολικά οι κοινωνίες της Δύσης. Οι δηλώσεις σας για το προσφυγικό και την οικονομική κρίση, το ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλείο των ελληνίδων μητέρων που θηλάζουν τα παιδιά των προσφύγων, αποτελούν σταθμό και ερέθισμα για προβληματισμό. Οι απόψεις σας που κατατίθενται στα κείμενά σας ότι «η αύξηση του φόβου, της ξενοφοβίας της εχθρότητας κατά του Ισλάμ δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση στα φαινόμενα της τρομοκρατίας», ότι  «Η τρομοκρατία δεν μπορεί να εκπροσωπεί κανέναν πολιτισμό. Συνιστά την άρνηση του πολιτισμού», ότι «κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας. Κάθε μορφή βίας στο όνομα της θρησκείας, βιάζει, με όλες τις έννοιες, την ίδια την θρησκεία. Κανένας πόλεμος δεν είναι ιερός. Η ειρήνη μόνο είναι ιερή», απαντούν με σαφήνεια σε όσους στο όνομα της θρησκείας σχεδιάζουν και υλοποιούν ενέργειες και πράξεις απάνθρωπες.

Σύσσωμη η κοινωνία της πόλης μας, σας καλωσορίζει. Για όλους μας, τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας, η παρουσία σας στην Λάρισα, αποτελεί ύψιστη και ξεχωριστή τιμή. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε ένα φωτισμένο Ιεράρχη, μια σπάνια προσωπικότητα διεθνούς κύρους και εμβέλειας, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να δημιουργεί γέφυρες που οδηγούν τους ανθρώπους στην Αλήθεια, διδάσκοντας στην πράξη την καταλαγή, την αμοιβαία εκτίμηση, την συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση. Θυμάμαι στη συζήτησή μας στα Τίρανα την άποψή σας για τις γέφυρες. Σας ανακοινώνω λοιπόν, ότι η μεγάλη κεντρική πεζογέφυρα του Πηνειού ποταμού μας, η οποία κοσμείται και με έργα του συμπολίτη μας Χρήστου Παπανικολάου, που βρίσκεται χρόνια δίπλα σας θα έχει το όνομά σας.   Αυτή την πρόταση θα κάνω στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πιστεύω βαθύτατα ότι και πάλι θα έχω την ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβούλων.

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιε, με απλά λόγια Αναστάσιε της καρδιάς μας,  ως δήμαρχος Λαρισαίων υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και με αισθήματα απόλυτου σεβασμού και ταπεινότητας, σάς ανακηρύττω Επίτιμο Δημότη του Δήμου Λαρισαίων».   

Μετά το επίσημο γεύμα του Δημάρχου προς το τιμώμενο πρόσωπο, το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Στις 7 το απόγευμα: Υποδοχή και επίσημη Θεία Δοξολογία προς τιμήν της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Στις 8 το βράδυ, εκδήλωση – ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου (Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Πλατεία Λαού).

Αύριο, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα επισκεφθεί την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας και το Διαχρονικό Μουσείο. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει γεύμα, ενώ στις 6.30  το απόγευμα θα γίνει επίσκεψη – ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο και στις 7.30 το απόγευμα, θα υπάρξει η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αρχιεπισκόπου «Εγρήγορση- Χρέος των Ορθοδόξων».Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή