Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιτροπή Πλυμμυροπαθών: Απαράδεκτη η κατάσταση στη δομή του Κουτσόχερου

Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής

Σε ανακοίνωση προχώρηση η επιτροπή πλυμμηροπαθών, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στη δομή του Κουτσόχερου.

Σε συνέχεια κάλεσε τη δημοτική αρχή να επιληφθεί των σοβαρών προβλημάτων καθώς και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες στήριξης των πλημμυροπαθών , όπως οφείλει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη μέλη της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας παρέδωσε στους πληγέντες που φιλοξενούνται στη δομή του Κουτσόχερου μέρος της νέας αποστολής αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Επιτόπου έγινε σύσκεψη με πληγέντες, οι οποίοι εξέθεσαν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που εξακολουθούν να υφίστανται.

Συγκεκριμένα:

Αρκετοί από τους φιλοξενούμενους στη δομή, όπως και πολλοί πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας έχουν σπίτια που χαρακτηρίστηκαν πράσινα, ενέργεια που σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, τους αποκλείει από μια σειρά ειδικών μέτρων στήριξης όπως η διεκδίκηση κοντέινερ ως την επισκευή του σπιτιού τους.

Αυτό συνεπάγεται κορύφωση της αγωνίας τους πως αυτοί και τα παιδιά τους θα βρεθούν σύντομα στο δρόμο, να αναζητούν στέγη καθώς είναι αδύνατον να επισκευαστεί το κατεστραμμένο από την υγρασία σπίτι τους.

Ωστόσο η εύρεση σπιτιού προς ενοικίαση είναι ίσως αδύνατη στην περιοχή της Φαρκαδόνας ή ιδιαίτερα δαπανηρή για τους εξαθλιωμένους οικονομικά πλημμυροπαθείς.

Απ’ την άλλη δεν υπάρχει καμία κρατική δέσμευση για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του συνόλου των ξεσπιτωμένων πλημμυροπαθών. Μέχρι στιγμής μόνο ένας όγκος αμμοχάλικων έχει αποτεθεί στον χώρο της Λάκας στη Φαρκαδόνα.

  • Το φαγητό παραδίδεται από το κέτερινγκ σε ανοιχτό χώρο και εγκαταλείπεται εκεί, εκτεθειμένο στα αδέσποτα ζώα που ελεύθερα κινούνται στο χώρο. Να σημειωθεί ότι η δομή διαθέτει μεγάλη τραπεζαρία καθώς και πολλά άδεια κοντέινερς, που όμως ο διοικητής της δομής κρατάει κλειδωμένα διότι δεν στάλθηκε υπεύθυνος από τον δήμο όπως ζήτησε.
  • Η σίτιση εξακολουθεί να αφορά σε μία μερίδα φαγητού, χωρίς σαλάτα, φρούτα, γαλακτοκομικά, καθιστώντας το διατροφικά ελλιπές. Επιπλέον εμφιαλωμένο νερό δόθηκε τελευταία φορά προ 10ημέρου στους διαμένοντες στη δομή αναγκάζοντάς τους να αγοράζουν μόνοι τους και να μεταφέρουν εκεί. Είναι τουλάχιστον ντροπή και καταδικαστέα η μετατόπιση της ευθύνης κάλυψης αυτής της ανάγκης στους ίδιους τους πλημμυροπαθείς.
  • Τα κοντέινερς διαθέτουν ένα μικρό μαγειρικό σώμα που κάνει την προετοιμασία φαγητού αδύνατη. Παράλληλα σε ολόκληρο το χώρο της δομής υπάρχουν μόνον τρία πλυντήρια, υποδομή που δυσχεραίνει σημαντικά, αν όχι απαγορεύει, την καθαριότητα στους φιλοξενούμενους.
  • Πολλοί από τους φιλοξενούμενους στη δομή δεν διαθέτουν αυτοκίνητο για να μπορούν να εξυπηρετούνται στις μετακινήσεις τους και να μεταβαίνουν καθημερινά στο κατεστραμμένο σπίτι τους για επισκευές. Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι λίγα και με αρκετό κόστος για τους οικονομικά εξαθλιωμένους που βρίσκονται στη δομή. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για πύκνωση δρομολογίων και απαλλαγή των πλημμυροπαθών από το κόστος του εισιτηρίου μετακίνησης.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να επιληφθεί των σοβαρών αυτών προβλημάτων, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και να ανακουφίσει τους πλημμυροπαθείς όπως άλλωστε οφείλει.

 

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή