Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Εργολαβία ασφαλτικών. Χρησιμότητα – βιτρίνα, σημειώσατε 2»

Τα παραδείγματα των οδών Παπαλεωνίδα και Καβάφη.

Της Άλκηστις Κολοκύθα

Η Δημοτική αρχή Καρδίτσας με αφορμή τον Ιανό, ζήτησε 2.500.000€ για αποκατάσταση ζημιών και επέλεξε να τα κάνει έργα βιτρίνας αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της θεομηνίας.

Αρχικά επέλεξε να ανακατασκευάσει τους ασφαλτοτάπητες αντί να δώσει τα χρήματα για τις αποκαταστάσεις ζημιών. Τα χωριά μάταια περιμένουν ακόμη τις αποκαταστάσεις.

Επίσης επέλεξε να δώσει με απευθείας ανάθεση ολόκληρα 2.500.000€, με πολύ μικρή έκπτωση (22%) , αντί του 55% που ίσχυε εκείνη την εποχή και να χαθούν 800.000€.

Στη συνέχεια αποφάσισε να ασφαλτοστρώσει μόνο στους πολύ κεντρικούς δρόμους, ακόμη και εκεί που δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Με λίγα λόγια φτιάχνουμε τα φτιαγμένα μόνο και μόνο γιατί νομίζουμε ότι αυτό μας συμφέρει εκλογικά, αγνοώντας αν τα λεφτά πηγαίνουν στο βρόντο.

Οι δρόμοι που δεν είναι απολύτως κεντρικοί έστω και αν είναι βομβαρδισμένοι δεν άξιζαν καμίας προσοχής. Άλλωστε τα λεφτά πετάχτηκαν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι για την ουσία.

Επίσης δρόμοι που είχαν προταθεί από την Υπηρεσία και εντάχθηκαν στη μελέτη τελικά έμειναν απέξω αφού κρίθηκε ότι δεν φέρνουν ψήφους.

Δύο παραδείγματα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, μας πρότεινε η Τεχνική Υπηρεσία την διάνοιξη της οδού Παπαλεωνίδα ώστε οι δημότες που μπαίνουν στην πόλη από τον Περιφερειακό δρόμο στον κόμβο της Λάππα να έχουν διέξοδο. Σήμερα, δυστυχώς ή γυρίζουν υποχρεωτικά προς το αθλητικό πάρκο  και μετά στριμώχνονται στο στενάκι της 25ης Μαρτίου ή αναγκάζονται να κινούνται αντίθετα στον μονόδρομο της οδού Λάππα.

Ολοκληρώσαμε το δρόμο μέχρι το 3Α και δεν ρίξαμε άσφαλτο γιατί δεν είχε γίνει η αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων – την οποία εντάξαμε σε δύο εργολαβίες συνολικού ύψους 5.000.000€ – και ήδη κατασκευάστηκε. Παρά το γεγονός ότι η αποχέτευση έγινε η Δημοτική αρχή δεν ασφαλτόστρωσε το δρόμο παρότι είναι πολύ χρήσιμος γιατί δεν είναι στο κέντρο. Και ας αναγκάζονται τα φορτηγά να περνάνε από το στενάκι της 25ης Μαρτίου με κίνδυνο για τους περιοίκους και τα παιδιά που πάνε στα γυμνάσια.

Δεύτερο παράδειγμα το τελευταίο τμήμα της οδού Καβάφη προς τον Περιφερειακό. Είχε ασφαλτοστρωθεί παλαιότερα ένα τμήμα που ήταν ιδιοκτησίες και έπρεπε να γίνει παράλληλη μετατόπιση.

Επί των ημερών μας – πάλι με εισήγηση της Υπηρεσίας – μετακινήσαμε μια σειρά από στύλους ΔΕΗ κόστους μεγαλύτερου από την κατασκευή του δρόμου ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. Τελικά κατασκευάστηκε το τμήμα της οδού, έγινε και η αποχέτευση αλλά η άσφαλτος πουθενά. Και εδώ η άσφαλτος έπεσε θύμα της μη κεντρικότητας της οδού και ας διαμαρτύρονται καθημερινά οι γονείς που πάνε τα παιδιά στο 18ο Δημοτικό σχολείο για κινδύνους ατυχημάτων.

Το αν γίνει κανένα ατύχημα ποσώς μας ενδιαφέρει. Μόνο οι ψήφοι μας ενδιαφέρουν, είναι η σκέψη που οδηγεί την Δημοτική αρχή.

Αλλά είπαμε.

Χρησιμότητα – βιτρίνα σημειώσατε 2.

Η Άλκηστις Κολοκύθα είναι Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή