Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ερώτηση για μέτρα ανακούφισης γεωργών και κτηνοτρόφων από την πανδημία

Ερώτηση για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των βιοπαλαιστών γεωργών και κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορονοϊού κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, υφίστανται τις συνέπειες από τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας από την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα στις πλάτες των γεωργών και των κτηνοτρόφων φορτώνονται νέα βάρη από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που έρχονται να προστεθούν στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ (ΚΑΠ, αυξημένη φορολογία κλπ.).

Οι μεγαλέμποροι, αξιοποιώντας ως “ευκαιρία” το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν κυρίως οι παραγωγοί ευπαθών προϊόντων και οι αιγοπροβατοτρόφοι με τη μη απορρόφηση της παραγωγής τους (π.χ. κρέας αμνοεριφίων, αιγοπρόβειο γάλα, νωπά λαχανικά) εκβιάζουν για να την αγοράσουν κοψοχρονιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται με δύο μέτρα και σταθμά:

Ενώ έχει εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ.) χονδρεμπόρους και διάφορους βιομήχανους – μεταποιητές αγροτικών προϊόντων για να διασωθούν τα κέρδη τους, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.

Παράλληλα, κάνει τις πλάτες στους ομίλους των σούπερ μάρκετ που μπορούν με τις νταλίκες τους να φορτώνουν χωρίς κανέναν περιορισμό οπωροκηπευτικά προϊόντα από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, ενώ οι παραγωγοί λαϊκών αγορών εξακολουθούν με διάφορους τρόπους να εμποδίζονται στη διοχέτευση της παραγωγής τους στα αστικά κέντρα λόγω των περιορισμών που ισχύουν στις μετακινήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα επείγοντα αιτήματα που αφορούν στην:

– Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των βιοπαλαιστών αγροτών των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και των παραγωγών λαϊκών αγορών;

– Διοχέτευση στη λαϊκή κατανάλωση, µε ευθύνη του κράτους, των ευπαθών προϊόντων και των αμνοεριφίων σε τιμές προσιτές που παράλληλα θα εγγυώνται ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό, χωρίς την αισχροκέρδεια μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων;

– Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, μη διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος, άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις;».

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή