Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ερώτηση Παπαδόπουλου για τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης κατατέθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, με θέμα τις «Αυθαίρετες διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων από την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου». Την ερώτηση συνυπέγραψαν 10 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης

Θέμα: «Αυθαίρετες διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων από την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου»

Από το 2017 και με αφορμή τη κατάρτιση του Κτηματολογίου, η Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου προβάλλει δικαιώματα επί δασικών εκτάσεων 53.000 στρεμμάτων στον Δήμο Πύλης του νομού Τρικάλων.

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποτελούν δημόσια και κοινοτικά δάση, καθώς και ιδιωτικές μικροϊδιοκτησίεςοικοπεδικών εκτάσεων και περιλαμβάνει το πανέμορφο Δάσος Περτουλίου, το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε με τον νόμο 6320/1934, ως προς τη νομή, στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ για εκπαιδευτικούς – ερευνητικούς – σκοπούς και παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ από τον Δήμο Πύλης κατασκευάστηκαν έργα κοινής ωφέλειας.

Παραμένει ερωτηματικό το γεγονός ότι μέχρι το 2017 η συγκεκριμένη Μονή δεν είχε προβάλλει δικαιώματα, ενώ τώρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει αμετάκλητη και τελεσίδικη δικαστική απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου Παρά το Υπουργείο Γεωργίας – του 1929, στηριγμένη σε Οθωμανικά χρυσόβουλα και Σουλτανικά φιρμάνια.

Επειδή η τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Μονής που προσκρούουν στις τοπικές ανάγκες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια είναι η τελική θέση του Υπουργείου σας για τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Δουσίκου, η οποία εντελώς αιφνίδια ισχυρίζεται ότι κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας που χρονολογούνται από τη βυζαντινή και οθωμανική εποχή;

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούμε να κατατεθούν τα παρακάτω έγγραφα:

1. Η απόφαση του Παρά το Υπουργείο Γεωργίας Διοικητικού Δικαστηρίου του 1929.

2. Αντίγραφο κάθε τίτλου ιδιοκτησίας που έχει καταθέσει η Ιερά Μονή Δουσίκου σε κάθε αρμόδια Αρχή.

3. Αντίγραφο κάθε εγγράφου που έχει καταθέσει η Ιερά Μονή στο Κτηματολόγιο και στο Δασαρχείο, σε σχέση με προβαλλόμενα δικαιώματα και την οριοθέτηση της αυθαίρετα διεκδικούμενης περιοχής.

4. Τα σχετιζόμενα με τον χαρακτηρισμό και την διαχείριση  των συγκεκριμένων εκτάσεων έγγραφα που έχουν εκδοθεί από το αρμόδιο Δασαρχείο/Δασική Υπηρεσία.

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Αθανασίου Αθανάσιος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρούλα

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Από το Γραφείο Του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Τρικάλων

Σάκη Παπαδόπουλου

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή