Ετοιμάζονται για τον …Πυθαγόρα Τρικαλινοί μαθητές

Τα τελευταία 80 χρόνια τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς για τα Μαθηματικά στην Ελλάδα, διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Μέχρι τώρα, το κοινό τους ήταν οι μαθητές που διακρίνονται στα Μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου (διαγωνισμοί Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) ή που βλέπουν τα Μαθηματικά και σαν παιχνίδι (διαγωνισμός Δημοτικού) με στόχο να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές τη μαθηματική σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.

Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ είναι ένας νέος διαγωνισμός πολλαπλής επιλογής, οι στόχοι του οποίου είναι:

• Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.

• Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός αυτός κατά κύριο λόγο δεν ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών αλλά, την ικανότητα να σκέφτονται με εφόδιο τη Μαθηματική γνώση.

Θα υπάρχουν 6 ομάδες θεμάτων, η 1η ομάδα θα καλύπτει τη Β’ τάξη του Δημοτικού, η 2η ομάδα θα
καλύπτει τη Γ’ και Δ’ τάξη του Δημοτικού, η 3η ομάδα θα καλύπτει την Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού, η 4η , η 5η και η 6η ομάδα θα καλύπτουν τις 3 τάξεις του Γυμνασίου. Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας.
Τα θέματα είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική Εκπαιδευτική πραγματικότητα και συνδέονται άμεσα με τα αναλυτικά προγράμματα, καθώς και τα βιβλία των μαθηματικών. Αξιολογούν οργανωμένα, άρα αξιόπιστα, το επίπεδο κατάκτησης:

α) των βασικών μαθηματικών ικανοτήτων / δεξιοτήτων όπως αυτές καθορίζονται από την έρευνα της Διδακτικής των Μαθηματικών, δηλαδή: Αριθμητική, Γεωμετρική, Επαγωγική, Μετάφρασης δεδομένων από ένα πλαίσιο σε ένα άλλο, Αλγεβρική, Αλγοριθμική, Επίλυσης Προβλήματος, Συνδυαστική.

β) των βασικών μαθηματικών εννοιών που αντιστοιχούν στην κάθε τάξη της Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου). Έχουν μία κλιμάκωση και απαιτούν κυρίως Μαθηματικό συλλογισμό και όχι μόνο πράξεις ή απλή εφαρμογή τύπων. Είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας με στόχο τη μη απογοήτευση των μαθητών που θεωρούν ότι υστερούν σε επίδοση στα Μαθηματικά, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η πρόκληση για μαθητές με υψηλούς στόχους στα Μαθηματικά. Κάθε ερώτηση έχει 5 απαντήσεις εκ των οποίων μόνο η μία είναι η σωστή. Κάθε σωστή απάντηση βαθμολογείται με 4 μονάδες (άριστα είναι το 4 . 25 = 100).

Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση για τις λάθος απαντήσεις ή για τη μη απάντηση. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές που είναι συνδρομητές στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και αποτελεί μία επιπλέον προσφορά της ΕΜΕ στην Ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 . Οι μαθητές/τριες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από την ιστοσελίδα μας: www.emetrikala.gr ή  να μας βρουν στα γραφεία του Παραρτήματος τις παρακάτω ημέρες: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023 και Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023 και ώρες 7μ.μ.- 9μ.μ.

Η Πρόεδρος

Αθανασία Ζαραμπούκα

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Share:
Μεταβολή του καιρού σήμερα στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο

Μεταβολή του καιρού σήμερα στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο

Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πτώση θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Παναγιώτου

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Παναγιώτου

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο, Δημήτριο Παναγιώτου …
Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Μπραχάλα

Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Μπραχάλα

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία, Βασιλική Μπραχάλα …