Εξαιρετική η παρουσία των μαθητών των Λυκείων,  στο φετεινό διαγωνισμό EUSO 2020, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Τρικάλων

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο 7 -12-2019, στον Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.)  Τρικάλων, ο τοπικός Μαθητικός διαγωνισμός στις Φυσικές Επιστήμες, EUSO (2019-2020). Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), για την επιλογή των μαθητικών ομάδων για συμμετοχή στην18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO2020. Οι μαθητικές τριμελείς ομάδες που επιλέγονται από τους Τοπικούς διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε θα συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Ιανουρίου 2020 (για τη Βόρεια Ελλάδα).

Οι διαγωνισμοί EUSOείναι πειραματικοί και συμμετέχουν μαθητές Λυκείων. Έχουν σκοπό την προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών επιστημών με ταυτόχρονα την ενασχόληση των μαθητών με τις επιστημονικές πειραματικές μεθόδους και την ανάπτυξη των πειραματικών τους δεξιοτήτων που χρειάζονται σε ότι με τις Φυσικές επιστήμες εφαρμόζουν σε «πραγματικές συνθήκες» σε λύσεις τεχνολογικών προβλημάτων.

Στον Τοπικό διαγωνισμό, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Τρικάλων, συμμετείχαν τριμελείς μαθητικές ομάδες από εννέα (9) Λύκεια του Νομού μας (1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, 5ο ΓΕΛ, 6ο ΓΕΛ, 7ο ΓΕΛ, 8ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Οιχαλίας, ΓΕΛ Πύλης). Η πειραματική διαδικασία του διαγωνισμού κύλησε σε ένα ευχάριστο κλίμα συνεργατικής δράσης με όλα τα βασικά στοιχεία της επιστημονικής μεθοδολογίας και σκέψης που οι μαθητές εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση και επίλυση των πειραματικών τους ασκήσεων. Οι μαθητές συζητούσαν, παρατηρούσαν, μετρούσαν, σημείωναν στο πείραμά τους, και χαίρονταν τη συμμετοχή τους και την δράση τους μαζί με τους συμμαθητές τους. Το ευχάριστο αυτό συναίσθημα το κρατούν πλέον ως ένα σημαντικό σκαλοπάτι για τη μετέπειτα πορεία τους στην επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Η Διευθύντρια της Β’θμιας Εκπαίδευσης κα Βασιλική Κάκλα, και η Επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού, (Πρόεδρος Τσιαπάλας Στέφανος ΠΕ04 Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε, Μέλη: Καρκανιάς Μιχάλης ΠΕ04 Φυσικός, Ζουλιανίτης Θεόδωρος ΠΕ04 Φυσικός, Παππάς Βασίλειος ΠΕ04 Φυσικός, Κρανιάς Γεώργιος ΠΕ04 Χημικός, Κορκής Άγγελος ΠΕ04 Χημικός, Βαΐτση Θωμαή ΠΕ04 Βιολόγος και Τσιλίκη Σεβαστή ΠΕ04 Βιολόγος),  συγχαίρουν όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους εύχονται να κρατήσουν άσβεστη αυτή τη φλόγα αγάπης για τις Φυσικές επιστήμες, μιας και τα σημερινά νέα παιδιά, στο μέλλον θα είναι αυτοί που θα κρατούν τις επάλξεις και τα προπύργια της  Χώρας μας στις μελλοντικές επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις και εξελίξεις.

Ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Τρικάλων κος Στέφανος Τσιαπάλας, (Φυσικός ΠΕ04), και τα μέλη της Επιστημονική επιτροπής του διαγωνισμού, οφείλουν πολλά ευχαριστήρια στην κα Ανθή Γκουγκουστάμου, ΠΕ04 Βιολόγο,  για την συνεργασία της στην προετοιμασία των ομάδων, καθώς και στη Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Φανή Σμιξιώτη για την συνεργασία στην όλη προετοιμασία και πραγματοποίηση του διαγωνισμού.

Επίσης, το Ε.Κ.Φ.Ε. Τρικάλων ευχαριστεί θερμά τις Εταιρείες Κλιάφα Α.Ε, Εργοστάσιο Γάλακτος Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε., και Αρτοποιεία «Διαλεχτό», για την ευγενική χορηγία προϊόντων τους.

 

Για το Ε.Κ.Φ.Ε. Τρικάλων

 

Στέφανος Τσιαπάλας

Φυσικός, MScEl.Eng., MScInf.Sys., PhDcand.

 ©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή