Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ αξίζει η πίστη μας;

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από τα προγράμματά της για την ανάδειξη της εθνικής μας κληρονομιάς και του πολιτισμού της περιοχής μας έχει, όπως είναι ήδη γνωστό στον Τρικαλινό λαό αναλάβει την συντήρηση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου, που η Ιστορία του ξεκινά το 1817μ.Χ. Κάποιοι, ευτυχώς πολλοί λίγοι, ενοχλήθηκαν από αυτή την ενέργεια διότι θα προτιμούσαν αυτά τα χρήματα να δοθούν ίσως στην ανέγερση κάποιας γέφυρας ή το στρώσιμο με άσφαλτο κάποιου δρόμου ή ό,τι φαντάζεται ο καθένας.

Αυτούς που σκέφτονται έτσι το λιγότερο που μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε είναι ανιστόρητους. Οι Τούρκοι έφυγαν από την Θεσσαλική γη το 1881. Αυτός ο ναός ήταν παρηγοριά για χιλιάδες Χριστιανούς εκείνα τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Πολλά είναι και τα θαύματα της Αγίας Παρασκευής γι’ αυτό ακόμα μέχρι σήμερα πολλοί ξεκινούν από τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας για να προσκυνήσουν την χάρη της. Άλλοι πάλι τάζουν τα παιδιά τους είτε να βαπτιστούν είτε να παντρευτούν σ’ αυτόν τον κατανυκτικό ναό που οι αγιογραφίες του είναι πια κατάμαυρες από τα εκατομμύρια κεριά που μέσα σε διακόσια χρόνια άναψε η πίστη του απλού λαού.

Μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους χαρακτηρίσουμε και αγνώμονες, όχι τόσο προς τους αγίους αλλά προς τους προγόνους μας που πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι πρώτα, όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης, για την πίστη και μετά για την ελευθερία της πατρίδας. Μέσα σ’ αυτές τις Εκκλησίες όπως η Αγία Παρασκευή άναβαν το κερί τους, έκρυβαν τα όπλα τους, κήδευαν τα παλικάρια τους και έπαιρναν δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στον Ναό αυτό σώζεται και η θαυματουργή εικόνα της αγίας Παρασκευής από το 1919 που με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν μετά την γενοκτονία των ποντίων πρόσφυγες από την ανατολική Ρωμυλία. Η ενορία της αγίας Παρασκευής τότε από τα τετρακόσια στρέμματα που είχε τους παραχώρησε τα τριακόσια εξήντα ώστε να μπορούν να επιβιώσουν αυτοί και τα παιδιά τους.

Μέσα στα άρθρα μου πολλές φορές κατακεραύνωσα πολιτικούς όταν οι πράξεις και τα λεγόμενά τους έθιγαν την Ορθοδοξία και την ιστορία αυτού του τόπου. Τώρα όμως είναι χρέος μας να επαινέσουμε αυτούς οι οποίοι προβάλλουν τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσεως. Πολύ σωστά ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης και οι συνεργάτες τους φροντίζουν ένα μέρος από τα χρήματα που διαχειρίζονται να βοηθούν μνημεία ανάλογης αξίας να μην καταρρεύσουν από την φθορά του χρόνου, τους σεισμούς και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Εκκλησίες πολύ νεότερες στα Βαλκάνια, στην Κροατία, την Βουλγαρία όταν τις επισκεπτόμαστε πληρώνουμε εισιτήριο δύο και τρία ευρώ για να εισέλθουμε μέσα και να ξεναγηθούμε. Όλοι οι νεοέλληνες ας συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε στη Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο είναι ο Ελληνορθόδοξος πολιτισμός που φέρνει σε ψυχική ισορροπία των αλλόφρονα άνθρωπο. Της οικονομικής κρίσεως προηγήθηκε η πνευματική μας κρίση. Πολύ περισσότερες θα ήταν οι αυτοκτονίες, γεμάτες θα ήταν οι φυλακές, πολλοί περισσότεροι οι ναρκομανείς και οι αλκοολικοί εάν δεν υπήρχαν οι Εκκλησίες και οι Άγιοί μας να παρηγορήσουν τον απελπισμένο Έλληνα τα πρώτα ειδικά δύσκολα χρόνια της κρίσεως.
Ας μην είμαστε λοιπόν στενόμυαλοι, ας μην κοιτούμε πώς θα βολευτούμε μόνον σε μια δουλειά αλλά ας φροντίσουμε όλοι μαζί οι νεοέλληνες να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας διότι μόνον αυτός θα εγγυηθεί την επιβίωσή μας στον σύγχρονο υλιστικό κόσμο. Μόνον μέσα στις Εκκλησίες μας και με την συμμετοχή μας στα Μυστήρια μπορούμε να νικήσουμε τον φόβο του θανάτου. Καμιά θρησκεία ή φιλοσοφία δεν μπόρεσε να βοηθήσει το ανθρώπινο γένος να ξεπεράσει τον θάνατο παρά μόνον ο Χριστιανισμός με την Ανάσταση του Χριστού που αγιογραφείται μέσα σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς.

πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή