Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εξέλιξη Πανδημίας στα Τρίκαλα: Στην ίδια Τραγωδία Θεατές;

Παίρνουμε την υπεράσπιση της υγείας στα χέρια μας, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Δε χρειάζεται και καμιά περισπούδαστη μελέτη για να αντιληφθεί κανείς πως η αλματώδη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων δημιουργεί τεράστια πίεση στις δημόσιες δομές υγείας , τόσο στις πρωτοβάθμιες (Κέντρα Υγείας) αλλά πολύ περισσότερο στη δευτεροβάθμια , το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Όσο κι αν η τακτική του υπουργείου και του ΕΟΔΥ είναι να στέλνει την πλειοψηφία των ενεργών κρουσμάτων στο σπίτι τους για νοσηλεία!… ώστε να μην πάθουν έμφραγμα οι δημόσιες δομές, το νέο κύμα της πανδημίας συνεχώς θεριεύει και παρασύρει το ανοχύρωτο σύστημα υγείας.

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβερνητική διαχείριση να  αποφύγει το κύμα  , τραβώντας  την ουρά της και βάζοντας μπροστά στου θεριού τα δόντια τον καθένα μας,  με μοναδικό όπλο την  ατομική του ευθύνη και όχι τη δική της συλλογική κρατική ευθύνη, οι απώλειες σε συμπολίτες μας είναι οδυνηρές.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται αυτές τις μέρες στις δομές υγείας των Τρικάλων και που μεγαλώνει κάθε ώρα που περνά , δείχνει περισσότερο από κάθε φορά στους  20 μήνες πανδημίας, ότι θα ξαναγίνουμε στο ίδιο  τραγικό έργο θεατές! Η κατάσταση στο ΓΝ Τρικάλων κραυγάζει για άλλη μια φορά για την αναγκαιότητα της άμεσης -εδώ και τώρα – ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας , που δεν έγινε σχεδόν 2 χρόνια τώρα. Γι’ αυτό άλλωστε φτάνουμε στα ίδια και χειρότερα μ’ αυτά που δε θέλαμε να ξαναφτάσουμε.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και λένε ότι : 

–  Στο ΓΝΤρικάλων νοσηλεύονται τουλάχιστον 58 περιστατικά covid-19 στις 3 κλινικές που ξαναλειτούργησαν για να τα περιθάλψουν

–  Σ’ όλο το νομό τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 120 , που κάποια απ’ αυτά θα χρειαστούν νοσηλεία.

  Η  Πνευμονολογική κλινική μετατρέπεται ξανά σε κλινική covid υπόπτωνόπως και  στο τρίτο κύμα της πανδημίας

–  Οι κλίνες αυτές στελεχώνονται με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του παθολογικού τομέα , με μετακινήσεις νοσηλευτών κι έχει συνέπεια τη δυσλειτουργία στα ήδη   υποστελεχωμένα τμήματα.

–  Συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές (π.χ. η Ουρολογική στην Χειρ/κή, η Οφθαλμολογική στην Ορθοπεδική κ.α. όπως και  στο τρίτο κύμα της πανδημίας

    –  Η  ΜΕΘ COVID του ΓΝΤ  με 7 κρεβάτια,είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πληρότητα στο 100% τις τελευταίες μέρες

–  Η ΜΕΘ ΜΗ COVID ,με 7 κρεβάτια,μετατερέπετεαι  σε ΜΕΘ COVID.

 – Η Σύμπτυξη των δύο ΜΕΘ σε ΜΕΘ COVID  έχει σκοπό να καλυφθούν τα περιστατικά 2 περιφερειακών ενοτήτων , των Τρικάλων και της Καρδίτσας!! ( αφού στο σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας προβλέπονται για όλη τη Δυτική Θεσσαλία κλίνες σε ΜΕΘ COVID   μόνο στα Τρίκαλα)

Και πάλι με όλες αυτές τις συμπήξεις δεν φτάνουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες  όταν στους 20 μήνες πανδημίας  δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων εντατικολόγων, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους.

     – Η Μονάδα Εμφραγμάτων  με 7 κρεβάτια μετατρέπεται σε ΜΕΘ ΜΗ COVID ,σηκώνοντας όλο  το βάρος για την κάλυψη των αναγκών για ασθενείς με Έμφραγμα και ασθενείς ΜΗ COVID.

Άμεσο  Αποτέλεσμα όλων  των συγχωνεύσεων κλινών, ΜΕΘ κλπ :

– Η τεράστια  δυσκολία εύρεσης κλίνης για επείγον περιστατικό, πχ. Καρδιολογικό περιστατικό, τροχαίο, μετεγχειρητικό που χρειάζεται άμεσα ΜΕΘ για παρακολούθηση.

– Τα τακτικά χειρουργεία να προγραμματίζονται ¨με το σταγονόμετρο¨ , οι λίστες για  χειρουργεία στο Γ.Ν.Τ. να ξαναμεγαλώνουν και για ακόμη μια φορά , όπως και στο 3ο κύμα , να οδηγούνται  περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα.

-Το ιατρικό,νοσηλευτικό ,το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό , ιδίως  στιςκλινικές COVID-19 , να δοκιμάζει και να ξεπερνά τις αντοχές του μετά από 20 μήνες πανδημίας  και την  εντατικοποίηση της εργασίας στο κόκκινο!

Βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια τραγωδία που βιώσαμε και πριν ένα χρόνο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης , που δεν πήρε μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας, που συνεχίζει στην τακτική του «βλέπουμε και κάνουμε» , του «μπαλώματος» , του να κρύβει και να φορτώνει τις ευθύνες της στο λαό , του να μετατρέπει το ΓΝ σε νοσοκομείο μιας νόσου, που φορτώνει συνέπειες στο λαό.

Όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα,  10 μήνες μετά την έναρξή του, είναι ακόμη πολύ πίσω. Το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη κάτω του  50% , εξαιτίας

– των αργών ρυθμών εμβολιασμού τόσο τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου όσο και τον τελευταίο μήνα λόγω ανεπάρκειας εμβολίων,  ελλείψεων  Επισκεπτών Υγείας, Νοσηλευτών και Γιατρών.

–  Επίσης, δεν υπάρχει υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση -οργανωμένη με ευθύνη του κράτους- για την ωφέλεια, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, ώστε να πειστούν όσοι είναι διστακτικοί.

–  Η υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αδυνατεί να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό και την παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές στο Γ.Νοσοκομείο, οι οποίες στελεχώνονται με την υπερεφημέρευση του υπηρετούντος ελλιπούς!!! προσωπικού  Ιατρών, Επισκεπτριών  και Νοσηλευτών.

Oι εμβολιασμοί απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν στο νομό μας  στις αρχές του Ιούνη,  αφήνοντας ευπαθείς ομάδες με κινητικά προβλήματα απροστάτευτους για μήνες.

Η αξιοποίηση των Περιφερειακών Ιατρείων στο Νομό μας , 14 σε αριθμό, θα μπορούσαν, αν εξοπλίζονταν από υγειονομικούς και εμβόλια, να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν οι κάτοικοι και του πιο απομακρυσμένου χωριού του νομού μας.

Όσο κι αν κυβέρνηση και οι διοικήσεις  της 5η  Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και του Γ.Nοσοκομείου επικαλούνται την ατομική ευθύνη των ανεμβολίαστων και όσων δεν τηρούν τα μέτρα ως αποκλειστικές αιτίες για τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων,

– δεν μπορούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τις  μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, για την ανεπαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

   – Δεν μπορούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες για την πλήρη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού (δειγματοληπτικά τεστ στις πύλες εισόδου, συνωστισμός σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.), για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς

Δεν μπορούν να κρύψουν τις  κενές οργανικές θέσεις υγειονομικών  που είναι πάνω από 160 στο Γ.Ν.Τρικάλων, με συνέπεια τα εξαντλητικά ωράρια του υπάρχοντος προσωπικού, με ελάχιστα ρεπό και πολλές χρωστούμενες άδειες.

    -Δεν μπορούν να κρύψουν πως μόνο ένα μικρό μέρος των κενών καλύφθηκε με προσωρινό τρόπο μέσα στην πανδημία. Με προσλήψεις ελαστικά απασχολούμενων επικουρικών-συμβασιούχων και εκπαιδευόμενων νοσηλευτών μόνο για 18μηνες με τις περισσότερες από τις συμβάσεις να λήγουν εντός των  επόμενων μηνών. έτους.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι κενά στο ΓΝΤ καλύπτονται με μετακινήσεις από τα Κέμτρα Υγείας , αποψιλώνοντας έτσι την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

– Δεν μπορούν να κρύψουν ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης και επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας έχουν επιδεινωθεί από την 1η  Σεπτέμβρη με την αναστολή εργασίας (άνευ αποδοχών) των ανεμβολίαστων υγειονομικών και την πρόσληψη συμβασιούχων  με 3μηνα στη θέση τους.

Αναδεικνύεται εκκωφαντικά και δραματικά  η έλλειψη ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος.

Η διαχείριση αυτή της πανδημίας είναι απόρροια της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού των κρατικών δαπανών για τη δημόσια υγεία, ώστε  να κατευθύνονται παχυλές επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες που επενδύουν στο χώρο. Είναι απόρροια της πολιτικής απαξίωσης της υγείας ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και της ταυτόχρονης εμπορευματοποίησής της. 

Τα σχέδια διοικήσεων και κυβέρνησης περιλαμβάνουν την προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους με την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του υπάρχοντος ανεπαρκούς (σε αριθμό) υγειονομικού προσωπικού και με τη μείωση των non-COVID λειτουργιών, περιορίζοντας την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με διάφορες παθήσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό διοικητές και κυβερνητικοί παράγοντες κλείνουν σ’ όλες τις πτώσεις το «ότι μπορούμε κάνουμε» , βάζοντας πλάτη και καλλιεργώντας ανοχή στη συνεχή απαξίωσα της δημόσιας υγείας.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να προβάλλεται ως μέσο το μοναδικό μέτρο, χωρίς να συνοδεύεται από άλλα μέτρα θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας.

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής μας με τα  σωματεία και τους φορείς του  να δυναμώσει τον αγώνα του για

  • Άμεσα μέτρα στήριξης των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας
  •  Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας
  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου MONIMOY προσωπικού με γρήγορες διαδικασίες
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων, καμία αναστολή εργασίας, καμία στέρηση μισθού υγειονομικών.
  • Επιτάχυνση του καθολικού δωρεάν εμβολιασμού με οργάνωση της ενημέρωσης αλλά και της φαρμακοεπαγρύπνησης και πλήρης στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων (με νέες προσλήψεις) στα πλαίσια μιας ενισχυμένης ΠΦΥ

Εξασφάλιση της πλήρους λειτουργίας όλων των κλινικών και των τακτικών χειρουργείων

Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή