Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φαρκαδόνα: Ανακοίνωση για τις πλημμύρες και καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες

Για πολλοστή φορά ο δήμος Φαρκαδόνας πλήττεται από τις πλημμύρες και τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στον Κλοκοτό, Κεραμίδι, Φαρκαδόνα, Ζάρκο και Πηνειάδα. Eκτάσεις με σιτηρά, καλαμπόκι, τριφύλλι κ.α., καθώς και εκτάσεις στις οποίες είχε ήδη γίνει προετοιμασία – προκειμένου να ακολουθήσει η σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού ή άλλων προϊόντων-  έχουν πληγεί και εμποδίζεται οποιαδήποτε αγροτική εργασία.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η εκτέλεση κάποιων μικρών έργων καθαρισμού και κοπής δέντρων, που βρίσκονταν στις όχθες του Πηνειού, επιδείνωσαν το πρόβλημα. Η πλημμύρα παρέσυρε ποσότητες κομμένων κλαδιών και τις άπλωσε στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συνεπώς οι αγρότες, προτού ξανασπείρουν τη γη τους, θα πρέπει να διαθέσουν επιπλέον χρόνο και κόπο για να την καθαρίσουν.

Για τις καταστροφές αυτές γνωστές είναι οι αιτίες αλλά και οι αίτιοι.

Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών, αποστραγγιστικών και άλλων αναγκαίων μέτρων στο δήμο Φαρκαδόνας και γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλία οδηγούν κάθε φορά στο ίδιο σκηνικό. Υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, διότι εκεί διοχετεύονται οι τεράστιοι όγκοι νερού των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Επακόλουθο αυτών είναι οι καταστροφές – κυρίως- σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες, και συχνά σε κτηνοτροφικές υποδομές που υπάρχουν στις πληττόμενες περιοχές.

Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή, -καθώς το επίπεδο ανάπτυξης της τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και της επιστήμης πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων είναι υψηλό- να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστροφικές καταστάσεις που έχουν συνέπειες για τον αγροτο-κτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής μας. Οι ευθύνες ξεκάθαρα βαραίνουν το σύνολο των δημοτικών αρχών του δήμου μας, την περιφέρεια. Αλλά και οι κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν είναι αμέριστες ευθυνών, καθώς  εδώ και δεκαετίες στηρίζουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και έργα της λεγόμενης «βιώσιμης αστικής ανάπτυξης» αφειδώς, με πολλά εκατομμύρια. Βέβαια, αυτή η ανάπτυξη ουδεμία σχέση έχει με την ανάπτυξη και ευημερία των μικρομεσαίων αγροτών και γενικότερα των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Αντίθετα, εξυπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία στον πυρήνα της έχει την εκμετάλλευση των πάντων, κυρίως του περιβάλλοντος, του ανθρώπου και των αναγκών του, για την αποκόμιση του μέγιστου κέρδους.

Αυτό έχει ως συνέπεια να διατίθενται ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλαιών έργων. Ακόμα και ορισμένα μικρά έργα που γίνονται φορτώνονται στις πλάτες του δήμου χωρίς χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα αυτά αφενός να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις αγροτικές ανάγκες σε νερό και αφετέρου να οδηγούμαστε στην παγιωμένη πλέον κατάσταση: το χειμώνα να πλημμυρίζουμε και το καλοκαίρι να μην υπάρχει νερό για άρδευση.

Τα μεγάλα έργα που θα έδιναν μόνιμη λύση θα πρέπει να γίνουν με κρατική ευθύνη, σχεδιασμό και εκτέλεση. Θα έδιναν διέξοδο όχι μόνο στους αγρότες αλλά και σε χιλιάδες οικοδόμους και αυτοαπασχολούμενους που τώρα μαστίζονται από την ανεργία. Ωστόσο για την κυβέρνηση, Περιφέρεια και Τοπική Διοίκηση, σύμφωνα με την πολιτική που υπηρετούν, αυτά τα έργα δεν είναι «επιλέξιμα», δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, γιατί δεν εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικού ομίλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Φαρκαδόνας εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους αγρότες που επλήγησαν, στηρίζουμε τα διαχρονικά αιτήματα του αγροτικού κινήματος που διεκδικεί:

  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες στο 100% από τον ΕΛΓΑ ή άλλα κρατικά κονδύλια. Να γίνουν δωρεάν οι δηλώσεις αναγγελίας της ζημιάς των πληγέντων αγροτών. Να πληρωθούν οι αγρότες ότι τους οφείλονται από παλαιότερες ζημιές, από προγράμματα και εξισωτικές αποζημιώσεις.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αγρότες που οι πλημμυρισμένες εκτάσεις τους ήταν προετοιμασμένες για την επικείμενη σπορά.
  • Να σχεδιαστούν και εκτελεστούν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά και άλλα έργα που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες όπως και την λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση ενόψει των έκτακτων και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μας. Να προτείνει μέτρα ανακούφισης καθώς και να διεκδικήσει επίλυση των χρόνιων δυσχερειών και αναγκών από τα συναρμόδια υπουργεία και τις σχετικές υπηρεσίες.

Καλούμε τους αγρότες, τους εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής μας να οργανώσουν τον αγώνα για την προστασία των περιουσιών και της ίδιας τους της ζωής. Να συγκρουστούν με τις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές και αντιλαϊκές πολιτικές και να αγωνιστούν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκή Συσπείρωσης του δήμου Φαρκαδόνας

Ευαγγελία Στεργίου

Αφροδίτη Βανακάρα

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή