Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Fit 4 Life» – “Έτοιμος για τη Ζωή”

Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχε  τη χαρά να είναι οικοδεσπότης της 1ης εταιρικής συνάντησης του προγράμματος Erasmus+/ KA229: “Fit 4 Life”, από 28 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2022. Ειδικότερα, το σχολείο μας υποδέχθηκε αντιπροσωπείες 16 εκπαιδευτικών και 26 μαθητών/-τριων ηλικίας 11-14 ετών από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Μετά από δυο χρόνια  δύσκολης περιόδου λόγω της πανδημίας Covid-19, ήρθε η στιγμή να συναντηθούν οι ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριων των εταιρικών σχολείων  του έργου «Έτοιμος για τη ζωή», μια συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων. Το έργο έχει  σκοπό να  προάγει την ψυχική και σωματική υγεία, την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού, της υγιεινής  διατροφής, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξασφάλιση ασφαλών μαθησιακών περιβαλλόντων για τους μαθητές.

Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι η αποβολή του άγχους, η σωστή διατροφή, η σωματική αλλά και η πνευματική άσκηση, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, η χαρά της δημιουργίας, η οικοδόμηση φιλικών σχέσεων και συνεργασιών  πέρα από εθνικιστικές εξάρσεις και σοβινιστικούς παροξυσμούς. Σκοπός των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στα συμμετέχοντα σχολεία είναι η εκμάθηση προσαρμοστικών δεξιοτήτων για την ένταξη των μαθητών στην κοινωνία. και την ολική ανάπτυξη του εαυτού τους.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάμβανε εκδήλωση υποδοχής στον Δημοτικό Κινηματογράφο στο Μύλο Ματσόπουλου με παρουσιάσεις όλων των σχολείων και  σκοπό την γνωριμία και τη συνοχή της ομάδας. Η εκδήλωση έκλεισε με ελληνικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές/-τριες του σχολείου μας οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις, στην χορωδία, στα μουσικά όργανα και στους χορούς.

Οι  μαθητές/-τριες από τα εταιρικά σχολεία είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα αγγλικά από μαθητές μας και  να παρακολουθήσουν μαθήματα σε διάφορα αντικείμενα στο σχολείο μας.  Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες (LTTA) με θέμα “Health and Wellbeing through ARTS/ Υγεία και ευεξία μέσω των Καλών Τεχνών” που περιλάμβαναν καλλιτεχνικές δημιουργίες, χορούς (παραδοσιακούς και μοντέρνους),  παραδοσιακά τραγούδια, ασκήσεις φυσικής κατάστασης, βαρκάδα στο Ληθαίο  κ.α.

Η  επίσκεψη και η θερμή υποδοχή από το ανθρώπινο δυναμικό δυο σχολείων  της πόλης μας:  5ο Δημοτικό σχολείο και 6ο Γενικό Λύκειο  έδωσε την δυνατότητα  στους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, να συζητήσουν, να προβληματιστούν.

Η επαφή και η γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας πραγματοποιήθηκε με τις ξεναγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα και μουσεία, καθώς και με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στα  Μετέωρα, στο Μέτσοβο και στα Ιωάννινα.  Επιπλέον, οι εταίροι μας είχαν δυνατότητα να γευτούν την τοπική κουζίνα,  να βιώσουν τους καθημερινούς ρυθμούς αλλά και στιγμές χαλάρωσης στην όμορφη πόλη μας.

Τέλος, κατά τις συναντήσεις των συντονιστριών των εταιρικών σχολείων αξιολογήθηκε η  μέχρι τώρα πορεία του έργου, καθορίστηκαν οι μετέπειτα εκπαιδευτικές δραστηριότητες και  έγινε ο προγραμματισμός των επόμενων συναντήσεων.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έδωσε την ευκαιρία σε όλους εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε και να θέσουμε μέσα από τα εκπαιδευτικά μας συστήματα τις βάσεις για θεμελιώδεις αξίες συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης.

Για το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Η παιδαγωγική ομάδα του έργου.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή