Φλέγοντα θέματα θέτει η ΚΕΔΕ

Ζητά την ενίσχυση των ΔΕΥΑ αλλά και “μερίδιο” για τους Δήμους από τους φόρους διαμονής σε τουριστικά καταλύματα

Η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, η δημιουργία νέου αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους, η απόδοση του φόρους διαμονής από ξενοδοχεία και η επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος «Οδικής Ασφάλειας» ήταν μερικά από τα φλέγοντα θέματα που διεκδικεί λύσεις η Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ.

Με πολύ σημαντικά ζητήματα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην οποία συμμετέχει ως μέλος ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος μετά από απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου. Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα για τα Οικονομικά των Δήμων που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση και στα οποία ομόφωνα το όργανο της ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση είναι:

 Η θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους ύψους 100 εκατ. ευρω που επιβαρύνει τη λειτουργία τους. 

– Η αύξηση των πόρων που καταβάλλονται μέσω των ΚΑΠ στους Δήμους, στο ύψος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών τους αναγκών. 

– Η σταδιακή απόδοση στους Δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, των παρακρατηθέντων πόρων  από τα προηγούμενα έτη.

– Η προώθηση Νομοθετικής Ρύθμισης για την αναβολή ως 31-12-2023, όσον αφορά στην αποπληρωμή δανείων που έχουν συναφθεί μεταξύ Δήμων και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

– Η διάθεση επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Οδική Ασφάλεια» του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από όλους τους Δήμους.

 Για να μην χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, να μεταφερθούν εκεί όλα τα ώριμα έργα που δεν χωρούν στο «Αντώνης Τρίτσης» και συνάδουν με το σχεδιασμό του Ταμείου.

– Η απόδοση του φόρου  διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb (city tax) στους Δήμους.

– Η προώθηση ως το τέλος του τρέχοντος έτους ευνοϊκής ρύθμισης με δυνατότητα δόσεων, για την καταβολή προς τους Δήμους παλαιών οφειλών.

 Η ένταξη στη ΣΑΤΑ του ποσοστού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά έργα τοπικής ανάπτυξης και να αφαιρεθεί από την χρηματοδότηση των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης των Περιφέρειων.

– Η αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που απαλλάσσει σήμερα τους παραχωρησιούχους από την καταβολή ανταποδοτικών στελεχών.

– Η επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρολαιοειδών καθώς και η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα τέλη υπεδάφους.

trikalanews
Author: trikalanews

Share:
Πολάκης εκτός ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις και εντάσεις με αφορμή το περιστατικό στη Βουλή

Πολάκης εκτός ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις και εντάσεις με αφορμή το περιστατικό στη Βουλή

Ο Παύλος Πολάκης απομακρύνθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα έντονο περιστατικό στη Βουλή με τη συνεργάτιδα …
Συνάντηση Παπαστεργίου - Μαράβα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δήμου Πύλης

Συνάντηση Παπαστεργίου – Μαράβα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δήμου Πύλης

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου …
O Π.Ο.Τ.Α.Π. αξιοποιεί τον τουρισμό κρουαζιέρας

O Π.Ο.Τ.Α.Π. αξιοποιεί τον τουρισμό κρουαζιέρας

Η δημιουργική ανησυχία του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) έχει συνέχεια …
Έφυγε από τη ζωή ο 41χρονος Ανδρέας Κιαλιάς

Έφυγε από τη ζωή ο 41χρονος Ανδρέας Κιαλιάς

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας υιού, συζύγου, πατέρα και αδερφού, Ανδρέα Κιαλιά, σε ηλικία 41 ετών …