Φωνές, εντάσεις και δριμύ κατηγορώ στο ΔΣ Τρικάλων (βίντεο)

Οργή από τους πλημμυροπαθείς Μεγαλοκαλυβιώτες

Επεισοδιακή είναι όπως φαίνεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων όπου γίνεται παρουσία πλημμυροπαθών.

Όπως κατέγραψε το Trikalanews.gr οι εντάσεις δεν άργησαν να έρθουν με τον σύμβουλο Γιώργο Μητσιούλη και πλέον υποψήφιο με την παράταξη του Νίκου Σακκά, να έρχεται αρχικά σε έντονη αντιπαράθεση με τον Γιώργο Καΐκη της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και μετέπειτα με κατοίκους των Μεγάλων Καλυβιών.

Οι Μεγαλοκαλυβιώτες ζητούν απαντήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες αλλά κυρίως όσα δεν έγιναν.

Νέα κινητοποίηση την Δευτέρα

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων συνεδρίασε μαζί με τον Πρόεδρο και συμβούλους της τοπικής κοινότητας και αποφάσισε πως την ερχόμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί θα προχωρήσουν σε νέα μαζική κινητοποίηση στην νομαρχία για να κοινοποιήσουν τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, να πιέσουν τους αρμόδιους να δώσουν λύσεις και να απαιτήσουν να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Όπως αναφέρουν:

1. Η κάθετη ενίσχυση των 6.600 ευρώ, τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των πλημμυροπαθών δεν τα έχει πάρει ακόμα, είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει πετάξει στο δρόμο όλα τα υπάρχοντα (ρούχα, κλινοσκεπάσματα, κρεβάτια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές) μιας και τα σπίτια πλημύρισαν. Αυτοκίνητα, μηχανήματα, εργαλεία καταστράφηκαν. Όλα αυτά δεν αντικαθίστανται με την ενίσχυση που προβλέπεται.

2. Το τοπίο σχετικά με τις αποζημιώσεις των σπιτιών που κατέρρευσαν, που υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά ή μικρότερες ζημιές παραμένει θολό. Αρκετά πλίνθινα σπίτια που χτίστηκαν προπολεμικά χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου, κίτρινα, δηλαδή ότι παίρνουν επιδιόρθωση! Θα πάρουν οι υπεύθυνοι την ευθύνη για ότι προκύψει αν αυτά κατοικηθούν;

3. Το ύψος των αποζημιώσεων που προβλέπει ο ΕΛΓΑ είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις ζημιές που έγιναν σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και σε μηχανήματα.

4. Δεν έγιναν ψεκασμοί για τα κουνούπια, δεν πλύθηκαν οι δρόμοι, δεν καθαρίστηκαν τα σχολεία, δεν έγιναν απολυμάνσεις.

5. Μεγάλος όγκος σκουπιδιών και πεταμένων πραγμάτων παραμένει για μέρες στους δρόμους του χωριού.

6. Τα αναχώματα στα περιμετρικά ποτάμια (π.χ Πάμμισος) έχουν σπάσει με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τυχόν νέα βροχόπτωση

7. Έχουμε ενημερωθεί πως ασκούνται πιέσεις για να φύγουν οι πλημμυροπαθείς από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται. Μέχρι και σήμερα βασιζόμαστε στις δεσμεύσεις του Δημάρχου Νίκου Σακκά ότι δεν θα φύγει κανένας πλημμυροπαθής από τα ξενοδοχεία μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης. Στις αιτιάσεις ότι υπάρχουν κάποιοι χωρίς πρόβλημα που στεγάζονται προτείνουμε άμεσα ο δήμος να ορίσει μια διμελή επιτροπή που θα ελέγχει το θέμα.

8. Αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν πρόλαβαν να ταχτοποιήσουν τα χαρτιά τους σχετικά με κληρονομιές, παραχωρήσεις κλπ, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται στο Ε9 η κατοικία τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πρέπει να ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δοθεί χρόνος για τα Ε9 που κατατέθηκαν μετά την 8η Σεπτέμβρη που προβλέπει η πλατφόρμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμαι τον Αντι-περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο της πόλης μας ,τους υπουργούς του νομού μας και τους εκλεγμένους βουλευτές σε σύσκεψη στις 11 η ώρα το πρωί στο γραφείο του Αντι-περιφερειάρχη, για να ακούσουν τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, να δώσουν απαντήσεις και να δεσμευτούν για λύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ξεχειλίζει η απόγνωση στο ΔΣ Τρικάλων (φωτό – βίντεο)

Μεγάλα Καλύβια – Φαρκαδόνα: Απογοήτευση, αγανάκτηση και …μοναξιά (βίντεο)©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή