Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Food Pass: Έρχεται στα νοικοκυριά – Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα

Με ένα ηλεκτρονικό κουπόνι στα πρότυπα του Fuell Pass που δόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τα καύσιμα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα νοικοκυριά στη μάχη κατά της ακρίβειας που παρατηρείται στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους, προγραμματίζει με το νέο έτος να προχωρήσει στην έκδοση ενός Food Pass αυτή τη φορά και το οποίο θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιδότηση θα αφορά τρόφιμα και προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ κτλ.

Η χορήγηση θα γίνει με βάσει το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα του νοικοκυριού, την αντικειμενική αξία των ακινήτων που δηλώνει στο Ε9, τον αριθμό των τέκνων κτλ. Στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες των ωφελούμενων για το 1ο τρίμηνο του 2023 και να δοθεί με το νέο έτος.

Το ύψος της επιδότησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από τα επίπεδα του Fuell Pass και θα είναι περίπου 100 ευρώ, ενώ αναμένεται να προσαυξάνεται ανάλογα τον αριθμό των παιδιών που έχει μία οικογένεια αλλά και αν χρησιμοποιήσει άυλη ψηφιακή κάρτα. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές του 2023.

Σε ερώτημα που έθεσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος σε αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών γιατί δεν δίνεται η επιδότηση αυτή νωρίτερα μέσα στο 2022 η απάντηση ήταν ότι «έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ σε περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους -νοικοκυριά. Κατά συνέπεια ότι αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι για το νέο έτος και αφού λάβουμε υπόψη όλα τα στοιχεία για τον πληθωρισμός αλλά και την πορεία των εσόδων που θα μας επιτρέψουμε να λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση».

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πιέσεις στην κυβέρνηση να επανέλθει η επιδότηση στην κάνουλα στο πετρέλαιο κίνησης κατά 15-20 λεπτά/lt, αν και ορισμένοι εισηγούνται σ’ αυτή τη φάση που η τιμή στο diesel κίνησης κινείται κάτω από 1,9 ευρώ/lt να μην επιστρέψει το μέτρο έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στις διεθνείς τιμές και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή