Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φωτιά στα Βαλκάνια μετά την Μ. Ανατολή

Καθώς το ενδιαφέρον για την Συρία έχει εξασθενήσει, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια νέα περιοχή όπου θα δούμε νέες συγκρούσεις συμφερόντων, ίσως και δυναμικές.
 
Το ζήτημα των Βαλκανίων είναι και πάλι ψηλά στην ατζέντα των παγκόσμιων παικτών, όπως είναι Ουάσιγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες, Πεκίνο και Άγκυρα.

Αυτό αναφέρει και το τμήμα ειδήσεων των Βαλκανίων του Αλ Τζαζίρα.

Ποτέ δεν είχε βγει από την ατζέντα και τις προτεραιότητες των μεγάλων παικτών, είναι η αλήθεια. Όμως αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Και πως αιτιολογεί αυτή το έντονο ενδιαφέρον, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο; Από τη σχετική ανακοίνωση, Βρετανών και ΝΑΤΟϊκών, ενόψει των εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από το αίτημα του Ύπατου Εκπρόσωπου Βαλεντίν Ίνζκο, θα υπάρξει αυξημένος αριθμός παρατηρητών και στρατιωτικής παρουσίας από την Βρετανία και το ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εικόνα, που παρουσιάζει αυτή η χώρα – υβρίδιο, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι πολύ ανησυχητική. Η έκκληση λοιπόν για ενίσχυση των παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας, υποδηλώνει την έλλειψη διασφάλισης της έννομης τάξης αναφορικά με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Παράλληλα όμως, δηλώνει και τηνανησυχία που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή για τυχόν έκτροπα.

Ως ένδειξη των παραπάνω αποτελεί και το αίτημα για αύξηση και της στρατιωτικής δύναμης, όπως έγραψαν και οι Times του Λονδίνου. Όμωςποια είναι η βασική αιτία της ανησυχίας των δυτικών; Τι φοβούνται περισσότερο οι δυτικοί; Την ανάμειξη της Ρωσίας στις επικείμενες εκλογές στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη! Να θυμίσω ότι το διευθυντήριο των Βρυξελλών, έχει οργανώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο τη μείωση των επιπτώσεων των παρεμβάσεων της Τουρκίας και της Ρωσίας στην περιοχή όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό αναφέρεται στις υποσημειώσεις. Δηλαδή, στόχος του Βερολίνου κατά βάση είναι η εκδίωξη της Μόσχας και της Άγκυρας από την εν λόγω περιοχή. Πράγμα αδύνατο, καθώς η μεν Άγκυρα έχει ισχυρότατους δεσμούς ειδικά με το Σαράγεβο αλλά και άλλα κέντρα της ευρύτερης περιοχής και η δε Ρωσία, έχει ακόμη ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Σερβία όσο και με την Σερβική Δημοκρατία, την σερβική κρατική οντότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
                                     Ρωσικά συμφέροντα
Φαίνεται όμως ότι η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πονοκεφάλων της ΕΕ. Η Ρωσία δεν κρύβει το γεγονός ότι έχει οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στην περιοχή και ότι συχνά αντιτίθενται στους ευρωατλαντιστές.

Έχει σημαντική επιρροή μέσω του τομέα της ενέργειας στη Σερβία, ΠΓΔΜ και τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, χώρες στις οποίες η Μόσχα καλύπτει σχεδόν εκατό τοις εκατό της ζήτησης φυσικού αερίου. Η Μόσχα έχει προνομιακές σχέσεις με την Δημοκρατία της Σέρπσκα, δηλαδή τη Σερβική Δημοκρατία, την δεύτερη ανεξάρτητη οντότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Και βέβαια, έχει εξίσουάριστες σχέσεις με την Δημοκρατία της Σερβίας και το Βελιγράδι. Από την άλλη πλευρά, δραστηροποιείται πλέον έντονα ένας άλλος παίκτης, οι ΗΠΑ, παρά τις αρχικές δηλώσεις των αξιωματούχων της διοίκησης Τραμπ, ότι τα Βαλκάνια δεν είναι στο πλάνο τους.

Η παρουσία και η φωνή των ΗΠΑ γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η χώρα θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην περιοχή. Ενδεικτική του γεγονότος είναι και η απόφαση του Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (CFR) των ΗΠΑ (υφίσταται και αποφασίζει τα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από το 1921), σύμφωνα με την οποία, τα Βαλκάνια βρίσκονται στην τρίτη θέση στην ατζέντα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής για το 2018, μετά τη Βόρεια Κορέα και τον πόλεμο εναντίον των ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Αυτό είναι το γενικό περίγραμμα που αφορά στις διεθνείς σχέσεις για τα Βαλκάνια. Και είναι γεγονός ότι, καθώς το ενδιαφέρον γιατην Μέση Ανατολή έχει εξασθενήσει (ο ίδιος ο Άσσαντ πρόσφατα έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί οριστικά στους επόμενους δέκα μήνες), τα Βαλκάνια είναι μια νέα περιοχή όπου θα δούμε νέες συγκρούσεις συμφερόντων, ίσως και δυναμικές.

Το παιχνίδι της κυριαρχίας και της επιρροής των μεγάλων παικτών, πάντα προκαλεί δυναμικές αντιπαραθέσεις. Πόσο μάλλον αυτή την εποχή, που δεν υπάρχει πλέον η αμερικανική παντοκρατορία και μονοπολικότητα αλλά ένας πολυπολικός κόσμος. Και στην περιοχή των Βαλκανίων πλέον, οι παίκτες είναι πολλοί.

Απόστολος Ρόσσιος

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή