Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φόβοι για αναζωπυρώσεις στα Βίλια και Λαυρεωτική, 80.000 στρέμματα στάχτη

Στελέχη της Πυροσβεστικής δήλωσαν ότι στη φωτιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Από το πρωί, πάντως, δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ αργότερα αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες (17.08.2021) ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα στα Βίλια, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή