Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φτάνει 800 φορές πάνω από το όριο σε πασίγνωστα προϊόντα το καρκινογόνο βενζόλιο

Υψηλής επικινδυνότητας πολύ δημοφιλή προϊόντα κατά της ακμής

Σοκάρουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας ανεξάρτητου εργαστηρίου δοκιμών που εντόπισε «υψηλά επίπεδα» της καρκινογόνου ουσίας βενζόλιο σε προϊόντα ακμής (που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου), δημοφιλών εμπορικών σημάτων όπως Proactiv, Clearasil, PanOxyl και εταιρειών όπως Clinique (Estée Lauder), Target, Walgreens και Walmart.

Όπως αναφέρει το alfavita.gr, η εταιρεία Valisure, με έδρα το Κονέκτικατ, κατέθεσε αίτημα στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, καλώντας την να «ανακαλέσει και να αναστείλει τις πωλήσεις του υπεροξειδίου του βενζοϋλίου από την αγορά των ΗΠΑ».

Η Valisure αναφέρει ότι κατά τις δοκιμές προέκυψε πρόβλημα με τα επίπεδα της επικίνδυνης ουσίας όταν τα συγκεκριμένα προϊόντα αποθηκεύονταν ή επεξεργάζονταν σε υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα προέκυψαν με τη θέρμανση δειγμάτων στους 37° Κελσίου, 50° C και 70° C.

Ο πρόεδρος της Valisure David Light δήλωσε στο CBS News ότι η εταιρεία εξέτασε τα επίπεδα βενζολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες επειδή το προϊόν μπορεί να εκτεθεί σε παρατεταμένη θερμότητα όταν βρίσκεται π.χ. μέσα σε αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα ή στο μπάνιο όπου αναπτύσσονται υδρατμοί.

Η Valisure πραγματοποίησε δοκιμές σε διάφορες θερμοκρασίες επί 18 ημέρες και διαπίστωσε ότι ορισμένα προϊόντα μπορεί να αναπτύξουν το καρκινογόνο βενζόλιο 800 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Τι λένε οι εταιρείες

Το CBS News επικοινώνησε με τους κατασκευαστές των επίμαχων. Η Reckitt, στην οποία ανήκει η Clearasil, ανέφερε σε δήλωσή της ότι είναι «πεπεισμένη πως όλα τα προϊόντα Clearasil, όταν χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους, είναι ασφαλή.

Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την προβλεπόμενη χρήση τους».

«Η Sandoz υποστηρίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας», δήλωσε άλλος κατασκευαστής, σύμφωνα με πληροφορίες από CBS News.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή