Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φτάσανε τους 2000 οι δότες μυελού των οστών στα Τρίκαλα

Όταν η κα Βέρα Μπαλαμίτσα υπεύθυνη του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας ξεκίνησε πριν από χρόνια τον αγώνα για τη συλλογή δειγμάτων και την αύξηση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, συναντούσε απέναντί της διστακτικότητα. Χρόνο με τον χρόνο όμως, ο κόσμος των Τρικάλων πείθεται και προσφέρει πραγματικά ένα δώρο ζωής που δεν κοστίζει παρά λίγο χρόνο, και χαμόγελα ευτυχίας σε πολλές οικογένειες που τις χτυπά ο κεραυνός του καρκίνου.

Όπως αναφέρει η κα Μπαλαμίτσα μιλώντας στο trikalanews.gr, αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα έχουμε 2000 περίπου δότες μυελού των οστών. Η προσπάθεια συνεχίζεται εντατικά μιας και μπορεί το 2000, να μοιάζει μεγάλος αριθμός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, μιας και η συμβατότητα των δοτών είναι ένα ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό.

Άρα, όσο πιο πολλοί προσφερθούν, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός δότης ανά περίπτωση. Ο ιερέας από τα Τρίκαλα που βρέθηκε να είναι συμβατός δότης χαρίζοντας λίγες μέρες πριν ελπίδα και ζωή, είπε κάτι που δυστυχώς είναι πραγματικότητα… «είναι πιο εύκολο στη ζωή να βρεθείς στη θέση του λήπτη παρά του δότη».

Ήδη στα Τρίκαλα είχαμε τον 8ο συμβατό δότη ενώ ανάμεσα στα δείγματα που βρέθηκαν ότι μπορούν να επιτελέσουν το θαύμα τους, βρέθηκαν και κάποια που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια απλή διαδικασία η οποία παραμένει απλή και μέχρι την ολοκλήρωσή της. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης, και από εκεί και πέρα, το εξειδικευμένο προσωπικό σε περίπτωση συμβατότητας ακολουθεί τη διαδικασία. Κάθε φορά που βρίσκεται ένας δότης συμβατός, μοιάζει με μια γιορτή.

Η ικανοποίηση και η συγκίνηση που εισπράττει δότης αλλά και το προσωπικό της μονάδας, μοιάζουν θα λέγαμε με αυτή της ίδιας της γέννησης της ζωής. Και αυτό είναι και το σημαντικότερο όλων!

*Μπορείς να μάθεις περισσότερα καλώντας στο ΓΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας Τρικάλων στο τηλέφωνο: 2431350605

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή