Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φθηνό ρεύμα για το σπίτι

Η συνεχής οικονομική αστάθεια και πίεση που ασκείται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στην αναζήτηση τρόπων για να μειώσουν τα έξοδά τους. Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τα χρήματα που πληρώνουν για ένα βασικό αγαθό το οποίο ολοένα και αυξάνεται και αυτό δεν είναι άλλο από το ρεύμα.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας το 2012 και η άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς νέων οικονομικών παρόχων οι οποίοι χαρακτηρίζονται συνήθως ω; εναλλακτικοί προμηθευτές. Αρχικά η αγορά ενέργειας παρουσίασε μια αστάθεια με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι διστακτικοί στην επιλογή ενός νέου παρόχου, παρότι αυτός μπορεί να προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές κιλοβατώρας. Με την πάροδο του χρόνου η αγορά ενέργειας σταθεροποιήθηκε και οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος είναι αξιόπιστοι και συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος και προϋποθέσεις για ρεύμα σε χαμηλό κόστος.

Σήμερα οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε περίπου 20 αξιόπιστους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι προσφέρουν φθηνό ρεύμα καθώς και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες. Δεν είναι λίγοι οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται τόσο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές αλλά και φυσικού αερίου κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα οι εταιρείες να έχουν μια σειρά συνδυαστικών πακέτων σε τιμές προσφοράς για τους καταναλωτές. Επιπλέον οι καταναλωτές μπορούν να πετύχουν επιπλέον εκπτώσεις και να μειώσουν ακόμα περισσότερο το λογαριασμό ρεύματος πληρώνοντας εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους ή και ενεργοποιώντας την πάγια εντολή.

Πριν προχωρήσουμε στην αλλαγή προμηθευτή θέλοντας να εξοικονομήσουμε χρήματα πληρώνοντας λιγότερο για ηλεκτρικό ρεύμα καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τα σκέλη από τα οποία αποτελείται ένας λογαριασμός ρεύματος καθώς και να ξέρουμε τι χρήματα πληρώνουμε και σε ποιον. Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως κάθε εταιρεία εκδίδει δύο είδη λογαριασμού τον έναντι και τον εκκαθαριστικό. Ο έναντι λογαριασμός είναι ένας κατά προσέγγιση λογαριασμός στον οποίο  χρεωνόμαστε με βάση το ιστορικό κατανάλωσης που έχουμε. Ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι μηνιαίος ή διμηνιαίος. Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός είναι αυτός στον οποίο πληρώνουμε το ρεύμα που πραγματικά καταναλώσαμε και η κατανάλωση μετράτε από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο λογαριασμός αυτός εκδίδεται κάθε 4 μήνες.

Ο κάθε λογαριασμός, τώρα, χωρίζεται σε δύο μέρη τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τις ανταγωνιστικές. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις παραμένουν ίδιες ανεξάρτητα από τον πάροχο που θα διαλέξετε. Εδώ πληρώνουμε τη χρήση του δικτύου διανομής και μεταφοράς ρεύματος, τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, τα δημοτικά τέλη, την ΕΡΤ κ.α. Το κόστος κάποιων χρεώσεων είναι σταθερό ενώ κάποιες άλλες επηρεάζονται από την κατανάλωση που κάνουμε. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις είναι που κάνουν τη διαφορά στο λογαριασμό ρεύματος και το κόστος τους εξαρτάται από τον πάροχο που θα διαλέξουμε. Έτσι εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η τιμή κιλοβατώρας καθώς και διάφορες άλλες χρεώσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάλογα με τον πάροχο που έχουμε επιλέξει.

Για να έχετε πραγματικά φθηνό ρεύμα θα πρέπει να γνωρίζετε τις ανάγκες που έχει η επιχείρησή σας ή η οικογενειά σας σε ρεύμα κατά τη διάρκεια του χρόνου και τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η κατανάλωση. Έτσι για παράδειγμα αν για θέρμανση χρησιμοποιείται κλιματιστικό τότε τον χειμώνα σίγουρα θα έχετε αυξημένη κατανάλωση. Μπορείτε πολύ εύκολα να διαπιστώσετε την κατανάλωσή σας κοιτώντας τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του τελευταίου έτους. Αφού μελετήσετε την κατανάλωση μπορείτε θα δείτε τα προγράμματα καθώς και τα διάφορα πακέτα προσφορών που υπάρχουν σε κάθε εταιρεία και να επιλέξετε αυτό που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες καλύτερα. Οι συνεργάτες της κάθε εταιρείας θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το οικονομικό πρόγραμμα που καλύπτει τις ανάγκες σας καλύτερα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε και το νυχτερινό τιμολόγιο το οποίο είναι πιο φτηνό. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήριο ρούχων ή πιάτων στις ώρες που ισχύει αυτό τότε ίσως συμφέρει να το εγκαταστήσετε.

Η αλλαγή παρόχου είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία και αν αναζητάτε φθηνό ρεύμα τότε σίγουρα θα βρείτε κάποιον πάροχο που να καλύπτει τις ανάγκες σας. Όμως καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν υπογράψετε οτιδήποτε και να γνωρίζετε ακριβώς τους όρους του συμβολαίου και ιδιαίτερα τα “ψιλά γράμματα”.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή