Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γ. Κωτσός: Εγκρίθηκε πίστωση 1.880.460 ευρώ για προστασία των ημιτελών έργων Αχελώου

Έμπρακτα αποδεικνύει η κυβέρνηση την δια του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφρασμένη βούλησή της για ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του ποταμού Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο υδατικό έλλειμμα στην περιφέρειά μας.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός που τους τελευταίους μήνες είχε συνεχείς επαφές για το μείζον ζήτημα με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκφράζει την ικανοποίησή του διότι εκδόθηκε η με Aρ.Πρ.:οικ.647/ΚΕ 1013, Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την διάθεση ποσού 1.880.460 ευρώ που αφορά: 

Α) Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικά φαινόµενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενων ηµιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου.

Β) Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς.  

Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: 

«Επειδή:

* Η Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιµενικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.), ως διάδοχος Υπηρεσία της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Υ.) και της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ηµοσίων Έργων Οδικών Σηράγγων και Λοιπών Υπογείων Έργων (Ε.Υ.∆.Ε./Ο.Σ.Υ.Ε.), οι οποίες υπήρξαν κατά αντίστοιχη χρονολογική σειρά, Προϊσταµένη Αρχή των έργων εκτροπής του Αχελώου, είναι σήµερα η µόνη Υπηρεσία της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών , που διαθέτει το αρχείο των υπόψη έργων.

* Η δηµοπράτηση και η υλοποίηση του έργου: «Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικά φαινόµενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενων ηµιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου. – Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς», είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και αποφυγής κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

* Το έργο του θέµατος δύναται να ενταχθεί ως υποέργο 1ο στο ενάριθµο έργο 2016ΣΕ06400000 µε τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ) της ΣΑΕ 064 του Π.∆.Ε.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Ορίζουµε ως Αναθέτουσα Αρχή του έργου: «Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικά φαινόµενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενων ηµιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου. – Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς», την Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιµενικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.) της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών.

2. Ορίζουµε ως Προϊσταµένη Αρχή του ανωτέρω έργου, την Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιµενικών Υποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.), διά του Τµήµατος Κατασκευών αυτής.

3. Ορίζουµε ως ∆ιευθύνουσα Υπηρεσία, την Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων (Ε.Υ.∆.Ε.) Θεσσαλίας».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ

Ο κ. Κωτσός σε σχετική δήλωσή του επισημαίνει:

«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι η κυβέρνησή μας με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εισακούοντας τις εκκλήσεις των φορέων του Νομού Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα, αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία για την προστασία των ημιτελών έργων μεταφοράς υδάτων από τον Άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία, τα οποία εγκυμονούσαν κινδύνους εμφάνισης κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή. Η Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, είναι απόρροια στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που προηγήθηκε μεταξύ τοπικών βουλευτών και φορέων με τα αρμόδια Υπουργεία, με αποκορύφωμα την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιανουάριο, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την ολοκλήρωση των έργων και για την οριστική αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ήδη δρομολογήθηκε η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, γεγονός που βέβαια εκθέτει ανεπανόρθωτα τους όψιμους κατήγορούς της οι οποίοι κατά την πενταετή διακυβέρνησή τους την είχαν παντελώς εγκαταλείψει! Πεποίθησή μου είναι ότι άμεσα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες υλοποίησης της μεγάλης δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας προς τους Θεσσαλούς αγρότες για ολοκλήρωση όλων των έργων στον Αχελώο. Εξάλλου αυτό είναι κοινός στόχος όλων των Θεσσαλών βουλευτών της Ν.Δ. και για την επίτευξή του οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και επίμονες».

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή