Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γ. Λαμπρούλης: Οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμη τους και να σηκώσουν το ανάστημα τους

Το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ μετέφερε στους εργαζόμενους της  εταιρείας τροφίμων  INTERCOMM FOODS στη Λάρισα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μοιράστηκε στους εργαζόμενους το κάλεσμα, ενώ παράλληλα έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που βιώνουν στη δουλειά και τη ζωή τους.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης στάθηκε στο γεγονός  ότι οι βιομήχανοι του κλάδου  των τροφίμων και συνολικά, εξασφαλίζουν την  κερδοφορία τους, μέσα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης, την συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 2011 – 2017 ο κλάδος Τροφίμων – Ποτών σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών (2,65%) και του αριθμού εργαζομένων (6,99%). Επίσης, αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με το σύνολο του κλάδου της μεταποίησης, και όσον αφορά τον κύκλο εργασιών (από 24,3% το 2011 σε 27,3% το 2017) αλλά και σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων που συγκεντρώνει (από 29,6% σε 37,1% το 2017), διατηρώντας τη θέση του ως δεύτερου μεγαλύτερου κλάδου της μεταποίησης.

Όλα αυτά βέβαια δε συνοδεύτηκαν από αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ούτε από βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Αντίθετα, αξιοποιήθηκε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετήθηκε διαδοχικά από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, συνεχίζοντας η κάθε κυβέρνηση το αντεργατικό έργο της προηγούμενης, για να συρρικνωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, ώστε να αυξηθούν περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Αναφέρθηκε ακόμα στα συχνά εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν σε χώρους δουλειάς, όπως πρόσφατα το εργοδοτικό έγκλημα στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά, γεγονός συχνό και στα εργοστάσια τροφίμων στη Λάρισα, σημειώνοντας πως η  εντατικοποίηση, το μαρτύριο της δουλειάς – «λάστιχο», των ακατάστατων ωραρίων και της εργοδοτικής πίεσης δημιουργεί το «τέλειο περιβάλλον» για τα εργατικά «ατυχήματα».

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσαν να λείπουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με τον Γιώργο Λαμπρούλη να τονίζει πως χρειάζεται αγώνας για να προστατευτεί η υγεία του λαού, μέσα από τη διεκδίκηση μέτρων όπως η  ενίσχυση  των νοσοκομείων σε προσωπικό, φάρμακα και υποδομές, επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί πληρώνουν από την τσέπη τους 8 ευρώ την εβδομάδα.

Ο Γ. Λαμπρούλης κάλεσε τους εργαζόμενους να πιστέψουν στη δύναμη τους, να σηκώσουν το ανάστημα τους, να δυναμώσουν τους αγώνες μέσα από το Συνδικάτο, για τα προβλήματά τους, φέρνοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες τους στο προσκήνιο, ανοίγοντας τον δρόμο για να ανατραπεί  αυτό το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή