Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γέφυρες Μπέλεϋ: Από τη γέφυρα στο Μουργκάνι στο σήμερα της καταστροφής…

Πόσες τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα και πόσες αναμένονται σε Τρίκαλα και Θεσσαλία – Όλο το ρεπορτάζ στο Trikalanews.gr

Η φωτογραφία «έσκασε» στις οθόνες μας μόλις λίγες ημέρες πριν. Πρόκειται για τη γέφυρα Μπέλεϋ στο Μουργκάνι που επι χρόνια διασχίζαμε οδεύοντας προς τα ορεινά χωριά της περιοχής αλλά και προς Γιάννενα.

Ο ήχος της – για όσους περνούσαν συχνά – είναι μια ζωντανή μνήμη και ας μην την ξαναπεράσουμε ποτέ.

Κι όμως, μπορεί να αντικαταστάθηκε και να έγινε μια νέα και σύγχρονη γέφυρα στην περιοχή, όμως η γέφυρα Μπέλεϋ παραμένει αξεπέραστη. Δυστυχώς, όχι για καλούς λόγους μιας και επανήλθε στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ως λύση ανάγκης κατά τον Ιανό. Τώρα, και στην κακοκαιρία Ντάνιελ έμελλε και πάλι να βρεθεί στα μέρη μας.

Γνωρίζουμε τις «σιδηρές κυρίες» της γεφυροποιίας

Οι γέφυρες Μπέλεϋ φέρουν το όνομα του δημιουργού τους, του Βρετανού μηχανικού Ντόναλντ Μπέλεϋ (Donald Bailey), που κάνοντας το χόμπι του πραγματικότητα και ξεκινώντας να φτιάχνει μοντέλα γεφυρών, κατάφερε να δημιουργήσει μια γέφυρα, που στηνόταν γρήγορα, είχε υψηλή αντοχή για να τη διαβαίνουν τανκς και έγινε δημοφιλής στον βρετανικό και τον αμερικανικό στρατό.

Το ΓΕΕΘΑ στο Trikalanews.gr για τις πρόσφατες περιπτώσεις

Αναζητήσαμε πληροφορίες μέσω ΓΕΕΘΑ σχετικά με τον αριθμό των γεφυρών που τοποθετήθηκαν στις τελευταίες κακοκαιρίες σε Τρίκαλα και Θεσσαλία γενικότερα. Όπως ανέφερε η σχετική ενημέρωση στο Trikalanews.gr, κατά τις πλημμύρες της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» τοποθετήθηκε στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέλεϋ στα Καλά Νερά Πηλίου αποκαθιστώντας την οδική σύνδεση με τον Βόλο στο οδικό δίκτυο Βόλος – Νότιο Πήλιο.

Επίσης τοποθετήθηκε άλλη μία στα Στουρναραίϊκα Τρικάλων αποκαθιστώντας την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πύλης – Στουρναραίϊκων του Δήμου Πύλης και μία στο χωριό  Κισσός της ΠΕ Μαγνησίας

Το 2020 με την κακοκαιρία «Ιανός» στην Καρδίτσα τοποθετήθηκαν δύο γέφυρες Μπέλεϋ, στις περιοχές Ανθοχώρι και Καραϊσκάκη. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθετήθηκαν και παραμένουν ακόμη σε χρήση άλλες τρεις γέφυρες Μπέλεϋ, μία στο Καπνόρεμα το 2001, και δύο στο ρέμα Καρυτσιώτη το 2003.

126 στρατιωτικές γέφυρες υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, οι περισσότερες από τις οποίες εγκαταστάθηκαν από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα προς εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών μετά από σεισμούς, καταστροφές και πλημμύρες.

Πόσες εκκρεμούν;

Όπως ανέφερε στο Trikalanews.gr ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ήδη έχουν κατατεθεί άλλα δύο αιτήματα για τοποθέτηση γεφυρών Μπέλεϋ στον νομό Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σύνδεση στη διασταύρωση Κλεινοβού και Χρυσομηλιάς όπως επίσης και μία ακόμη στον επαρχιακό δρόμο Καλαμπάκας – Καστανιάς.

Από την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ προκύπτει ότι τα αιτήματα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Με την τοποθέτηση και των δύο αυτών γεφυρών, συνολικά θα φτάσουμε τις τρεις στρατιωτικού τύπου γέφυρες στην περιοχή μας και μόνο. Κι όλα αυτά σε καιρό…ειρήνης.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή