Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Για να μπορούν οι νέοι μας να μένουν όπου θέλουν…

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά δεν λένε πάντα και ψέματα. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, για παράδειγμα, εκτινάχθηκε το Μάρτιο στο 8,9%, με το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να παρουσιάζει αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο στο οποίο ο ελληνικός πληθωρισμός έχει καταγραφεί εδώ και 27 χρόνια. Στον τομέα της στέγασης, μάλιστα, εκτοξεύτηκε στο 29,9%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι πολίτες, πάντως, δεν χρειάζεται να διαβάσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να πιστέψουν την αύξηση του πληθωρισμού. Τη βιώνουν στο πορτοφόλι τους, το οποίο αδειάζει στα μισά του μήνα. Τα υψηλά, υψηλότατα, μάλιστα, ενοίκια βασανίζουν την πλειονότητα της μεσαίας τάξης. Είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επαγγελματίες η κατάσταση σε αρκετές περιπτώσεις είναι απελπιστική, με τους πολίτες να καταβάλλουν ακόμα και τα δύο τρίτα των μηνιαίων αποδοχών τους για να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Τα πράγματα είναι, όμως, ακόμα χειρότερα για τους νέους μας, οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν στο «παιδικό δωμάτιο» και μετά τα 30 τους, αφού δεν διαθέτουν τα εισοδήματα- είτε γιατί είναι χαμηλόμισθοι είτε γιατί είναι άνεργοι- που θα τους επέτρεπαν την πολυπόθητη αυτονομία.

Ολιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όλες οι νέες κι όλοι οι νέοι μας, κι όχι μόνο τα παιδιά της ελίτ, πρέπει να μπορούν να ζήσουν τη δική τους ζωή, με όποιον κι όποια θέλουν, όπως θέλουν κι όπου θέλουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό ένα σχέδιο λογικών κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να νοικιάζουν φτηνότερα, αλλά κι ενεργητικών πολιτικών ενίσχυσης του εισοδήματος από το κράτος.

Ειδικότερα, έχουμε προτείνει μείωση φορολογίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων αν νοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση και τη μείωση του ενοικίου. Προκρίνουμε την επιδότηση ενοικίου για ζευγάρια έως 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα κι έως 350 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά. Αυτές οι ενισχύσεις θα αφορούν περιπτώσεις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αφού καλύπτουν τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο και για την κατοικία των νέων που σπουδάζουν. Συγκεκριμένα, έχουμε σχεδιάσει τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για τη φοιτητική στέγη, την ίδια ώρα που συνδέουμε το ζήτημα της στέγασης με την ανάγκη για εργασιακή ασφάλεια κι αξιοπρεπείς μισθούς. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, δεσμεύτηκε πριν μερικές εβδομάδες πως η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, προχωρώντας σε ένα πρόγραμμα κρατικής κατοικίας με το οποίο θα δίνονται χαμηλές τιμές σε νέα ζευγάρια.

Αντί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να κατευθύνονται σε πέντε μεγάλες επιχειρήσεις, έτσι όπως το έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέρος τους μπορεί κάλλιστα να ανακατευθυνθεί στην αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης, ιδίως των νέων ανθρώπων. Για να συμβεί, όμως, αυτό ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, προοδευτικής λογικής με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα μοιράσει και το ευρωπαϊκό χρήμα με κοινωνική δικαιοσύνη και στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο καιρός γαρ εγγύς…

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή