Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιάννη Ρίτσο ανεβάζει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

«Ο αφανισμός της Μήλος» παρουσιάζεται την Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων λειτουργεί από το 1998 στην πόλη μας με ιδιαίτερη επιτυχία, συμπληρώνοντας φέτος 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και παρουσίας. Η ίδρυση και η λειτουργία του συμβάλλει στη διαμόρφωση της αισθητικής και θεατρικής αγωγής των παιδιών, των εφήβων, των νέων και των ενηλίκων.

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 18.00 στον υπέροχο χώρο του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο αφανισμός της Μήλος» του Γιάννη Ρίτσου, με διακείμενα από το Πέμπτο Βιβλίο του Θουκυδίδη, όπου καταγράφεται ο διάλογος Μηλίων και Αθηναίων. Ο Ρίτσος, με αφορμή την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου αναπτύσσει έναν ποιητικό στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη μοίρα.

Πρόκειται για ένα ποίημα-χορικό το οποίο γράφτηκε το 1969. Αφορμή για τη συγγραφή του αποτέλεσε το γεγονός της ολοκληρωτικής καταστροφής της Μήλου από τους Αθηναίους στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, την ιστορία του οποίου κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Η καταστροφή της Μήλου υπήρξε μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της αθηναϊκής ηγεμονίας.

Είναι, λοιπόν, η ιστορία της καταστροφής της Μήλου που εμπνέει τον Ρίτσο, είναι οι έρημες σκλάβες γυναίκες της Μήλου που παρουσιάζονται επί σκηνής, οι γυναίκες που ζουν για να συντηρήσουν τη μνήμη, την ανάμνηση των όμορφων στιγμών της ελεύθερης ζωής στο νησί τους, αλλά και την οδυνηρή ανάμνηση του πόνου και της φρίκης που φέρνει ο πόλεμος και ο ξεριζωμός.

Στην παράσταση επιχειρείται διακειμενική προσέγγιση με τη χρήση παράλληλων κειμένων και την ανάδειξη σημείων σύγκλισης ανάμεσα στο κείμενο του Ρίτσου και το κείμενο του Θουκυδίδη.

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι μαθητές και οι μαθήτριες Β’-Γ’ Γυμνασίου: Αδάμου Αποστολία, Ανδρουλιδάκης Θοδωρής, Δημόγιαννη Φωτεινή, Ζιώγκου Ασημένια, Θεοδοσιάδου Δήμητρα, Θεοχάρη Λουίζα, Κάλφα Φένια, Καραΐσκος Σωτήρης, Λάμπα Μαρία, Ντάφου Φιλίτσα, Παπαδάκη Δήμητρα, Πασχάλη Σίλια, Ρίζου Ελπίδα, Σαμαρά Δανάη, Χρυσόμαλλου Παναγιώτα.

Εμψυχώτρια τμήματος: Βίκυ Ιακωβάκη

Είσοδος ελεύθερη

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή