Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί αποφάσισε ο Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ολόκληρος ο Δυτικός Κόσμος δείχνει σοκαρισμένος από την απόφαση του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό επιδίωκε κι ας το καταλάβουν όσοι δεν θέλουν να βλέπουν τα γεγονότα με την πραγματική τους διάσταση. Ήθελε να κάνει μια επίδειξη ισχύος στη Δύση, η οποία τελευταία του έχει γυρίσει την πλάτη, ενώ τον επικρίνει για την επιθετικότητα που δείχνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θεωρεί ότι του βάζει συνεχώς αναχώματα στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.

Ο δεύτερος λόγος που πήρε αυτή την απόφαση, ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Απευθυνόμενος στους οπαδούς του, οι οποίοι τελευταία άρχισαν να δυσανασχετούν με τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία και την αύξηση της ανεργίας, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο με τις ήττες των τελευταίων ημερών στη Λιβύη, θεώρησε πως έπρεπε να τους φανατίσει για να τους επαναφέρει κοντά του. Για να το πετύχει αυτό, έπρεπε να αγγίξει το θρησκευτικό τους συναίσθημα και να τους ντοπάρει. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας για μια ακόμη φορά σε τζαμί, μετά από τόσα χρόνια, είναι μια κίνηση φανατισμού και αποφασιστικότητας που επιδεικνύει ο ηγέτης τους, αγνοώντας τις συνέπειες και τις απειλές των «απίστων» Χριστιανών. Μη ξεχνάτε ότι η Αγία Σοφία ήταν τζαμί για τετρακόσια χρόνια, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σύμβολο ισχύος για τους μουσουλμάνους κατακτητές. Αυτό μαρτυρούν οι μιναρέδες που έχουν χτιστεί στα πλαϊνά της, καθώς και η αφαίρεση του σταυρού από την κορυφή του τρούλου της και η τοποθέτηση της ημισελήνου που δεσπόζει μέχρι σήμερα.

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι στέλνει ένα μήνυμα στους αδελφούς μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, ότι είναι ο μόνος που αγνοεί επιδεικτικά τις όποιες απειλές των απίστων και δείχνει αποφασισμένος να συγκρουστεί μαζί τους σε όλα τα επίπεδα και άρα είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και να πετύχει το όραμα του προφήτη τους, να εξαπλωθεί το Ισλάμ σε όλο τον κόσμο.

Ο Ερντογάν δείχνει στο μουσουλμανικό κόσμο πως η Τουρκία είναι η μόνη ικανή χώρα να γίνει η ηγέτιδα δύναμη όλων των μουσουλμάνων.

Για τους παραπάνω λόγους ο Ερντογάν προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασής του, την οποία είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό, να μετατρέψει το ιστορικό αυτό μνημείο, σύμβολο του Χριστιανισμού σε τζαμί.

Η Αθήνα πρέπει να λαμβάνει κάθε φορά, σοβαρά υπ’ όψη της τις δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη και να κατανοήσει πως ό,τι λέει το κάνει πράξη. Γι’ αυτό και η Ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να περιμένει και το επόμενο βήμα του, που θα είναι οι γεωτρήσεις στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως έχει εξαγγείλει.

Αυτό που έχει αποδείξει σε όλο τον κόσμο ο Ερντογάν, είναι ότι δείχνει συνέπεια μεταξύ των λόγων του και των πράξεων του. Εμείς, πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε και δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώρια στην Τουρκική πλευρά, να πιστεύει ότι η Αθήνα κάνει και δεύτερες σκέψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς, για τις όποιες απαιτήσεις εγείρουν οι  εξ’ ανατολών γείτονές μας, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά.   

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή