Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί εξαφανίστηκε το αγαπημένο αξεσουάρ των Ελλήνων οδηγών

Οι ανεμοθραύστες δείχνουν να μην έχουν την πέραση του παρελθόντος, παρόλο που καθιστούν τη ζωή των οδηγών και των επιβατών ευκολότερη.

Τα αξεσουάρ αυτοκινήτων ανέκαθεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στον Έλληνα οδηγό, ο οποίος τα επιλέγει είτε προκειμένου να κοσμήσει το όχημά του, είτε ώστε να καταστήσει τις ώρες παραμονής του στην καμπίνα πιο ευχάριστες.

Με το πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά την επιλογή των αξεσουάρ. Από τους σταυρούς στον καθρέπτη και τα… διακοσμητικά σκυλάκια στα παρμπρίζ, περάσαμε στις βάσεις για smartphones και τις θύρες USB.

BUY NOW

  • ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΣ

  • Η TOP ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

  • SKODA KAMIQ ME 179 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ

Ο χρόνος αποδείχθηκε αμείλικτος και για ένα ακόμα αγαπημένο αξεσουάρ των Ελλήνων, το οποίο πλέον απαντάται σπάνια στα οχήματα, με τελευταίους… πιστούς κάποιους οδηγούς ταξί.

Πρόκειται για τους ανεμοθραύστες (wind deflectors), κάποια πλαστικά πάνελ που συνήθως τοποθετούνται στο πάνω μέρος των πλευρικών παραθύρων των ΙΧ και συνδράμουν στο να μην διαταράσσεται η ηρεμία των επιβατών.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, κύριος στόχος των ανεμοθραυστών είναι να ανακατευθύνουν τη ροή του αέρα μακριά από το αυτοκίνητο. Μόλις ο αέρας έρθει σε επαφή με τον ανεμοθραύστη, το αεροδυναμικό σχήμα του τελευταίου αποτρέπει την είσοδο του αέρα εντός του αυτοκινήτου.

Ανάλογα με την ποιότητα στεγανοποίησης των παραθύρων και των θυρών ενός ΙΧ, ένας καλός ανεμοθραύστης μπορεί να μειώσει τον αεροδυναμικό θόρυβο έως και 50%. Πρόκειτα για κάτι που καθιστά σημαντικά πιο ευχάριστη τη διαμονή των επιβατών στο όχημα ειδικά κατά τους καλακαιρινούς μήνες όταν και τα παράθυρα είναι συχνά ανοικτά.

Με δεδομένο ότι αποτρέπουν την είσοδο των ενοχλητικών θορύβων στο όχημα, οι ανεμοθραύστες μειώνουν τον βαθμό εξάρτησης από τον κλιματισμό, που ως γνωστόν αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο αξεσουάρ αποδεικνύεται χρήσιμο και κατά τις βροχερές μέρες, μιας και εμποδίζουν τις σταγόνες της βροχής να εισέλθουν εντός της καμπίνας.

Οι ανεμοθράυστες, τέλος, αποδεικνύονται χρήσιμοι και κατά τις υγειονομικές κρίσεις, όπως αυτή της covid-19. Με δεδομένο ότι επιτρέπουν στον οδηγό να έχει τα παράθυρα ανοιχτά, η καμπίνα του οχήματος αερίζεται με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δίνουν, πλέον, μεγάλη έμφαση στον αεροδυναμικό σχεδιασμό των μοντέλων τους, πλέον οι ανεμοθραύστες έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα των γνήσιων αξεσουάρ, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παράλληλα, πολλοί οδηγοί δεν τους επιλέγουν πλέον μιας και θεωρούν ότι υποβαθμίζουν αισθητικά την εικόνα των οχημάτων τους.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή