Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί τελικά καθυστέρησαν επί τρία χρόνια να καταθέσουν την αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ;

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στη συνέντευξη τύπου του Α. Μπέου την προπερασμένη Παρασκευή (04-05-2018), ανάμεσα σε ψέματα, παραπληροφόρηση και λάσπη, υπήρχε και μια αλήθεια, μια κρίσιμη  παραδοχή:

«Πιστεύω  ακράδαντα πως η ΔΕΥΑΜΒ θα κερδίσει την αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ», δήλωσε επί λέξει. Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε!

Τι σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα κερδίσει της αγωγή; Σημαίνει ότι: α) θα υποχρεωθεί η ΕΡΓΗΛ να επιστρέψει στη ΔΕΥΑΜΒ 6,6 εκατ. ευρώ, με τους νόμιμους τόκους, επειδή τα χρήματα αυτά της καταβλήθηκαν χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να αντιστοιχούν σε εκτελεσμένο έργο και συνεπώς να της οφείλονται, και β) θα αναγνωριστεί ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν οφείλει στην ΕΡΓΗΛ το ποσό για το οποίο προχώρησε σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ.

Κι επειδή θα πρόκειται για απόφαση Εφετείου, αφού το Εφετείο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της αγωγής, η απόφαση θα είναι τελεσίδικη, που σημαίνει εκτελεστή. Συνεπώς, με βάση την απόφαση αυτή, η ΔΕΥΑΜΒ θα μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις κλπ) κατά της ΕΡΓΗΛ.

Θα μπορούσε η απόφαση αυτή να είχε εκδοθεί πριν από τις 16 Απριλίου 2018, πριν δηλαδή από την ημέρα που η ΕΡΓΗΛ προχώρησε σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να μη βρεθεί η δημοτική Επιχείρηση στη δεινή θέση που βρίσκεται; Θα μπορούσε και θα παραμπορούσε!

Ας δούμε, λοιπόν, τα δεδομένα, και μάλιστα όχι με τη δική μας οπτική, αλλά με την οπτική του Α.Μπέου. Και ας δεχτούμε ότι δεν του άρεσε η αγωγή που είχε ασκήσει κατά της ΕΡΓΗΛ η διοίκηση Σκοτινιώτη, και που η συζήτησή της, μετά από αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ για επίσπευση, είχε προσδιοριστεί για τις 15-02-2015. Ας δεχτούμε, ακόμη, ότι, λόγω της πολιτικής εμπάθειας και μικροψυχίας που τον χαρακτηρίζει, δεν άντεχε στην ιδέα να συνδεθεί η δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ με το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής που αποκάλυψε το σκάνδαλο, γι’ αυτό και μετάνιωσε που οι διαδοχικές αγωγές, τις οποίες η δική του δημοτική αρχή είχε καταθέσει, στηρίζονταν και αυτές στα πορίσματα των δύο Επιτροπών που είχε συγκροτήσει η διοίκηση Σκοτινιώτη. Και ότι προτίμησε η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ να στηρίζεται κυρίως στην πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, που από κοινού, απερχόμενη και νεοεκλεγείσα τότε δημοτική αρχή, είχαν ζητήσει, η οποία κατέληξε άλλωστε στο ίδιο συμπέρασμα.

Πότε παραδόθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ; Τον Ιούνιο 2015. Και πότε αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ να αναθέσει σε δικηγορική εταιρία την άσκηση αγωγής κατά της ΕΡΓΗΛ, με βάση την πραγματογνωμοσύνη; 

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, στις 27-04-2017! Για την κατάθεση της αγωγής χρειάστηκαν τρεις μήνες. Κατατέθηκε  στις 31-07-2017 και προσδιορίστηκε να συζητηθεί -μετά από αίτημα επίσπευσης που υπέβαλε, όχι η ΔΕΥΑΜΒ, αλλά η ΕΡΓΗΛ (!)- στις 08-12-2017, δηλαδή μετά από τέσσερις μήνες.

Η ΔΕΥΑΜΒ, μάλιστα, όχι μόνο δεν ζήτησε να επισπευστεί η εκδίκαση της αγωγής, αλλά στις 08-12-2017 ζήτησε και «πέτυχε» να αναβληθεί  για τις 20-04-2018, με την ΕΡΓΗΛ να αντικρούσει το αίτημα αναβολής! Περίεργα πράγματα!… 

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω δεδομένα, αν η εντολή στη δικηγορική εταιρία είχε δοθεί αμέσως μετά την παράδοση της πραγματογνωμοσύνης, δηλαδή τον Ιούνιο 2015, η αγωγή θα είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2015, η συζήτησή της θα είχε προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο 2016 και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα υπήρχε απόφαση, που πιστεύουμε ότι θα δικαίωνε τη ΔΕΥΑΜΒ.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό πως θα υπήρχε ήδη και απόφαση του Αρείου Πάγου, που σημαίνει ότι ή απόφαση θα είχε καταστεί και αμετάκλητη. Και, ταυτόχρονα, θα είχε αποφευχθεί ο τραγέλαφος των παραιτήσεων της δημοτικής αρχής από τρεις αγωγές που η ίδια διαδοχικά είχε καταθέσει (!), που ήδη στοιχίζει ακριβά κι ευχόμαστε να μη στοιχίσει ακριβότερα στη ΔΕΥΑΜΒ.

Κατά συνέπεια, σε κάθε περίπτωση, ήδη από  τον Ιούνιο 2016, η δικαιωμένη πια ΔΕΥΑΜΒ θα είχε προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις κλπ) κατά της ΕΡΓΗΛ. Που σημαίνει πως σήμερα δεν θα υπήρχε κανένας κίνδυνος αφανισμού της ΔΕΥΑΜΒ, ούτε θα βρισκόμαστε μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα. Αντίθετα, η ΔΕΥΑΜΒ θα συνέχιζε απρόσκοπτα το τεράστιο έργο της, στον πιο ευαίσθητο, ίσως, τομέα που διαχειρίζεται ο Δήμος.

Αυτή είναι η αλήθεια, «ομολογημένη» πλέον ουσιαστικά κι απ’ τον ίδιον τον Α. Μπέο. Και το βασανιστικό ερώτημα, που δυστυχώς παραμένει αναπάντητο, είναι γιατί η δημοτική αρχή Μπέου απενεργοποίησε, επί τρία ολόκληρα χρόνια, αυτό το μοναδικό όπλο που διαθέτει η ΔΕΥΑΜΒ;

Γιατί καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να καταθέσει την αγωγή, ενώ ήταν  ο μόνος τρόπος να συζητηθεί επιτέλους η υπόθεση, όχι με βάση τις χαμένες προθεσμίες της περιόδου 2007-2009, αλλά στην ουσία της, ώστε να αποδειχθεί ότι η ΕΡΓΗΛ πληρώθηκε μέχρι το 2009 για έργο πολλαπλάσιο απ’ αυτό που πραγματικά κατασκεύασε την περίοδο 2005-2007;

Όσο για την εκτίμηση του Α. Μπέου στην ίδια συνέντευξη, ότι θεωρεί χαμένη για τη ΔΕΥΑΜΒ την υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων (δηλαδή την υπόθεση των κατασχέσεων της ΕΡΓΗΛ), την ώρα μάλιστα που περιμένουμε την κομβική για την εξέλιξη της υπόθεσης απόφαση του Εφετείου για την αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ,  θα αποφύγουμε να τη σχολιάσουμε.

Όπως θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε και όσα δημοσίως προανήγγειλε για τον χειρισμό της υπόθεσης μετά από την τυχόν λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.  Γιατί αντίπαλος για εμάς είναι η ΕΡΓΗΛ!

Νατάσα Οικονόμου
Δημοτική Σύμβουλος Βόλου
Επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά»

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή