Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιώργος Κωτσός «Κατ’ εξαίρεση Μεταγραφή φοιτητών με αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη»

Κατέθεσε πρόταση ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός μέσω του κοινοβουλευτικό ελέγχου στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός ενόψει της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας όπου αντιμετωπίζουμε και δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα νοικοκυριά τα όποια σπουδάζουν τα παιδιά τους σε διαφορετικές πόλεις, κατέθεσε με τη μορφή ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πρόταση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως.

Με την πρόταση την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής του Νομού Καρδίτσας, ζητά από την κα. Κεραμέως να δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών και για τους φοιτητές που έχουν περισσότερα από δύο χιλιάδες επτακόσια πενήντα (2.750) μόρια διαφορά, σε περίπτωση που έχουν αδερφό ή αδερφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης ο κ. Κωτσός τονίζει στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων πως αποτελεί ζωτικής σημασίας ανάγκη να πραγματοποιηθεί καθώς έτσι θα στηρίξουμε έμπρακτα τις οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη,  ενόψει της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

Ειδικότερα ο κ. Κωτσός αναφέρει στην ερώτηση του:

«Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με ΑΔΑ: ΩΞΔΩ46ΜΤΛΗ-ΝΞΑ και θέμα Μετεγγραφές/Μετακινήσεις Ακαδημαϊκού Έτους 2021-2022 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρεται στο Κεφάλαιο Α «Πεδίο εφαρμογής – Γενικές προϋποθέσεις μετεγγραφής/μετακίνησης» και συγκεκριμένα στην παράγραφο “γ” εκ των ορισμών, ότι «Ως μετακίνηση νοείται η μετακίνηση ενός φοιτητή σε άλλο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου επιστημονικού πεδίου, αντίστοιχο ή μη, με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης».

Επιπλέον, στο ίδιο κεφάλαιο στην παράγραφο “ε” ορίζεται «Ως βάση μετεγγραφής νοείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., όπως ορίζεται στην περ. γ’, αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων».

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, δε δίνεται η δυνατότητα να γίνει δεκτή η μετεγγραφή ενός φοιτητή όταν έχει διαφορά δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων από το τμήμα στο οποίο επιθυμεί να μετακινηθεί.

Όμως, τους τελευταίους μήνες έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία ενεργειακή κρίση και μία κρίση ακρίβειας όπου δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα νοικοκυριά τα όποια σπουδάζουν τα παιδιά τους σε διαφορετικές πόλεις. Έτσι, όταν μία οικογένεια θέλοντας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των παιδιών της και να προσφέρει τα μέγιστα, δυσκολεύεται αρκετά καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ το κόστος διαβίωσης. Αυτό οδηγεί αρκετές οικογένειες, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε διαφορετικές πόλεις ταυτόχρονα, στην εγκατάλειψη των σπουδών ενός ή περισσοτέρων παιδιών.

Ερωτάσθε κα. Υπουργέ,

Προτίθεστε να εξετάσετε διεξοδικά το εν λόγω ζήτημα και να δημιουργήσετε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφών και για τους φοιτητές που έχουν περισσότερα από δύο χιλιάδες επτακόσια πενήντα (2.750) μόρια διαφορά, σε περίπτωση που έχουν αδερφό ή αδερφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη, έτσι ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα αυτές τις οικογένειες ενόψει της ενεργειακής κρίσης την οποία αντιμετωπίζουμε;»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή