Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γρίφος το παζάρι της Λάρισας

Άγνωστο παραμένει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά φέτος το παζάρι στη Λάρισα. Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση από το Δήμο Λαρισαίων, ενώ τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν μέχρι χθες.

Οι τελευταίες επίσημες δηλώσεις όπως εκφράστηκαν από τον ίδιο τον Δήμαρχο λίγες μέρες πριν, ήταν ότι το παζάρι θα υλοποιηθεί για να ενισχυθούν οικονομικά και οι πλημμυροπαθείς.

Από τα λόγια όμως του κ. Απόστολου Καλογιάννη μέχρι την οριστική απόφαση για ακύρωση ή πραγματοποίηση, μεσολάβησαν τέσσερις μέρες όπου καταγράφηκαν αντιδράσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας μέχρι στελέχη της δημοτικής αρχής που έκαναν λόγο για “γυφτοπάζαρα” και ενώ οι πρόχειρες εγκαταστάσεις στο χώρο της Νεάπολης παρέμειναν στη θέση τους παρά την αρχική απόφαση που λήφθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου για ακύρωση λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή καθώς ενδιάμεσα μεσολάβησε και μια εκλογική αναμέτρηση.

Φωτ. αρχείου

Θεομηνία Daniel

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, αρχίζουν οι πρώτες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα γίνει το παζάρι με ημερομηνία έναρξης την 24η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου όμως, οι μισές συνοικίες της πόλης θα πλημμυρίσουν με τα νερά του Πηνειού και αρκετά χωριά κυριολεκτικά θα ερημώσουν αφού η κακοκαιρία Daniel έφερε πρωτοφανείς ποσότητες βροχής δημιουργώντας προβλήματα σε όλη τη Θεσσαλία.

Και ενώ οι συμπολίτες μας ετοιμάζονταν για τη “μάχη” με τις λάσπες στα σπίτια και τους δρόμους καθώς τα νερά άρχισαν σιγά σιγά να υποχωρούν, ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει στις 11 Σεπτεμβρίου ότι “λόγω των αυξημένων προβλημάτων που παρουσιάζονται στη Λάρισα από την πρόσφατη θεομηνία, ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε την ματαίωση της φετινής εμποροπανήγυρης η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Φωτ. αρχείου

Οι συνθήκες που επικρατούν στη Λάρισα δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων και για το λόγο αυτό ζητούμε την κατανόηση όλων όσων εμπλέκονται. Ο Δήμος Λαρισαίων θα φροντίσει για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ματαίωση της εκδήλωσης”.

Εκλογές και ανατροπή

 Η απόφαση τότε της δημοτικής αρχής είχε δημιουργήσει σε μια μερίδα πολιτών γκρίνια ωστόσο στην πόλη πρώτο μέλημα ήταν πλέον η βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και η αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε η πλημμύρα στις συνοικίες της πόλης.

Οι μέρες περνούσαν και το θέμα είχε ξεχαστεί καθώς στη δημόσια σφαίρα πλέον κυριαρχούσαν οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τελικά στις 8 Οκτωβρίου η κάλπη θα βγάλει νικητή τον Θανάση Μαμάκο με τον Απόστολο Καλογιάννη να παραδίδει μετά από δύο θητείες τα “κλειδιά” της πόλης.

Ωστόσο, και ενώ το θέμα είχε ξεχαστεί, η μεταβατική περίοδος στο Δήμο θα ξεκινήσει με τη φημολογία για την υλοποίηση τελικά του παζαριού.

Φετινή εικόνα από τις εγκαταστάσεις στη Σκεπαστή της Νεάπολης

Ανακοινώσεις και αντιδράσεις

 Η είδηση κυκλοφορούσε αρχικά ως φήμη όμως στη συνέχεια ήρθε επιβεβαίωση από τα πλέον αρμόδια χείλη. Την περασμένη Δευτέρα μετά την εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης ο Απόστολος Καλογιάννης θα δηλώσει σε εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι “η άποψη μου είναι ότι πρέπει να γίνει το παζάρι και τα χρήματα αυτά να δοθούν στο λογαριασμό για τους πλημμυροπαθείς…Νομίζω ότι το παζάρι αποδίδει στο Δήμο ένα σημαντικό ποσό το οποίο μπορεί να πάει στο λογαριασμό αυτό τον οποίο θα διαχειριστεί η επόμενη δημοτική αρχή” και πρόσθεσε ότι οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα είναι στις αρχές Νοέμβρη. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν θα πάει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Καλογιάννης απάντησε πως: “υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου… θα προχωρήσει”.

Ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη ο Δήμαρχος μετά από ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πέτρου Κρίκη, τόνισε ότι το θέμα της υλοποίησης του παζαριού θα περάσει τελικά για νομικούς λόγους από το Δημοτικό Συμβούλιο προσθέτοντας ωστόσο πως το παζάρι πρέπει να γίνει γιατί πρόκειται για “θεσμό” με το ποσό να καταβάλλεται στον λογαριασμό για τους πλημμυροπαθείς.

Το πρωί της ίδιας μέρας είχε τοποθετηθεί για το θέμα και ο  Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας (ΕΣΛ) ο οποίος κατακεραύνωνε τον κ. Καλογιάννη για τις δηλώσεις του σχετικά με το άνοιγμα:

“Το τελευταίο διάστημα ζούμε το θέατρο του παραλόγου στην πόλη της Λάρισας με αφορμή τη λειτουργία ή μη του παζαριού. Ο απερχόμενος Δήμαρχος μας εμπαίζει κανονικά, κοροϊδεύοντας φορείς, πολίτες και 17.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Διαβάζουμε έκπληκτοι τις κωμικοτραγικές ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής και ενώ πριν τις εκλογές, έπειτα από σχετική επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου με Αρ.Πρωτ.224, μας διαβεβαίωνε και επίσημα γραπτώς, σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, δυο μέρες πριν τις εκλογές, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει φέτος το παζάρι δεδομένης της κατάστασης που βίωναν οι συμπολίτες μας και ότι επρόκειτο απλώς για κακόβουλες φήμες, τα πράγματα αλλάζουν άρδην μετά τις εκλογές, με την απόλυτη ανατροπή και κωλοτούμπα.

Γιατί στις 6 Οκτωβρίου κύριε Καλογιάννη μας διαβεβαιώνατε ότι δεν θα γίνει το παζάρι και τώρα ξαφνικά στις 23 Οκτωβρίου διαβάζουμε ότι θα γίνει; Γιατί αλλάξατε ξαφνικά γνώμη; Τί έχει μεσολαβήσει κύριε Δήμαρχε στο μεσοδιάστημα; Με ποιανού τα συμφέροντα τελικά είστε;…               

Οι παράγκες από την 1η Σεπτεμβρίου που στήθηκαν μέχρι σήμερα 24 Οκτωβρίου, δεν έφυγαν ποτέ από τον χώρο της σκεπαστής αγοράς, προφανέστατα γιατί ήταν προαποφασισμένο αλλά όχι ανακοινώσιμο, ίσως λόγω των εκλογών”.

Ο Δήμαρχος θα ακούσει και από κοντά τις ενστάσεις του Εμπορικού Συλλόγου στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του στο Δημαρχείο την Τετάρτη. Βγαίνοντας από το γραφείο του Δημάρχου ο πρόεδρος του ΕΣΛ, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, θα δηλώσει ότι οι θέσεις του ΕΣΛ είναι “αμετακίνητες” και πως δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί τώρα το παζάρι καθώς σύντομα ανοίγει η εορταστική αγορά. Ο πρόεδρος του ΕΣΛ ανέφερε επίσης ότι ο Δήμαρχος θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή