Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γρηγόρης Χατζηπαρασίδης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που το παιδί τους έχει άσθμα

Με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, ο Dr Γρηγόρης Χατζηπαρασίδης Παιδοπνευμονολόγος, μοιράζεται μαζί μας, μερικά δεδομένα σχετικά με την φροντίδα των ασθματικών παιδιών στην εποχή του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε όλοι μας, μια άνευ προηγουμένου πανδημία από έναν ιό με αχαρτογράφητη, προς το παρόν, συμπεριφορά. Σε τέτοιες συνθήκες, η γνώση σχετικά με τo τι οφείλει ο καθένας μας να κάνει, είτε υγιής είτε άρρωστος, είναι σημαντική. Τα παιδιά με άσθμα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και τα όσα συμβαίνουν, προβληματίζουν και ανησυχούν τους γονείς τους.

1. Τα παιδιά με άσθμα κολλάνε πιο εύκολα τον κορωνοϊό;

 Όχι, από ό,τι μέχρι τώρα γνωρίζουμε.

2. Αν ένα παιδί με άσθμα νοσήσει από κορωνοϊό κινδυνεύει περισσότερο λόγω της νόσου του;

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για τη συμπεριφορά του ιού σε ασθματικά παιδιά. Οι κορωνοϊοί γενικά, προκαλούν συμπτώματα (βήχα, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή) όταν προσβάλουν παιδιά με άσθμα. Στην περίπτωση όμως του νέου κορωνοϊού, η ιατρική γνώση είναι προς το παρόν περιορισμένη.

3. Πρέπει τα ασθματικά παιδιά να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους;

Σίγουρα όχι. Πρέπει όμως να εφαρμόζουν οπωσδήποτε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Να αποφεύγουν άτομα που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Να παίρνουν την φαρμακευτική τους αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

4. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που ένα παιδί με άσθμα εμφανίσει πυρετό και βήχα;

Χορηγήστε τα εισπνεόμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και επικοινωνήστε μαζί του. Το πιθανότερο είναι τα συμπτώματα του να μην οφείλονται στον κορωνοϊό, αλλά το ασφαλέστερο είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο/παιδοπνευμονολόγο που το παρακολουθεί. Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, κρατήστε το στο σπίτι μέχρι να απυρετήσει και για 14 μέρες.

5. Τα ασθματικά παιδιά που παίρνουν κορτιζόνη σε εισπνοές ή χάπι έχουν ελαττωμένη άμυνα έναντι του νέου κορωνοϊού; 

Είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσετε τη χορήγηση των φαρμάκων στο παιδί σας, έτσι ώστε το άσθμα του να ελέγχεται απόλυτα. Τα εισπνεόμενα στεροειδή (πχ flixotide, seretide, relvar, symbicort) δεν μειώνουν την άμυνα του οργανισμού. Σε περίπτωση όμως που το παιδί σας παίρνει κορτιζόνη σε χάπι ή σιρόπι και αρρωστήσει, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας άμεσα.

6. Λόγω της επιδημίας, μήπως χρειάζεται να αποθηκεύσετε κάποια ποσότητα από τα  φάρμακα του παιδιού σας;

Μάλλον όχι, απλά φροντίστε να έχετε φάρμακα για τουλάχιστον 14 μέρες στην περίπτωση που λόγω πυρετού θα πρέπει το παιδί να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

7. Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί με το αντιπνευμονοκοκκικό εμβόλιο Prevenar 13, προστατεύονται από την περίπτωση πνευμονίας από τον κορωνοϊό;

Όχι, το εμβόλιο παρέχει κάλυψη μόνο έναντι του πνευμονιοκόκκου και όχι της πνευμονίας που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό.

8. Τα αντισταμινικά φάρμακα μειώνουν την άμυνα του παιδιού έναντι του νέου κορωνοϊού;

Όχι, δεν μειώνουν την άμυνα και πρέπει να χορηγούνται όταν χρειάζεται.

Αγαπητοί γονείς, ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται αλλά όπως και κάθε προηγούμενη πανδημία έχει αρχή και τέλος. Η γνώση και το αίσθημα ατομικής ευθύνης θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό όλων μας για την έξοδο από την τρέχουσα κατάσταση.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή