Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γυναίκες απ΄τον Ασπροπόταμο και το Τρανό Γαρδίκι!

Οργανώνονται στα Τρίκαλα οι Γαρδικιώτισσες! Έφτιαξαν Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου!

Όχι, δεν την δημιούργησαν στην εικονική πραγματικότητα του facebook ή άλλου κοινωνικού δικτύου, εκεί που δεν γνωρίζει κανείς, ποιος-α κρύβεται πίσω από τον διαχειριστή-τρια της κάθε ομάδας.

Την έφτιαξαν στην καθημερινή, πραγματικότητα!  Ολοζώντανη είναι η Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου Ασπροποτάμου!

Έχει και συμβούλιο, αποτελούμενο από τις:

•    Σπυριδούλα Σγούρου
•    Σοφία Παπακωσταντίνου
•    Σούλα Μαλισιώβα
•    Γεωργία Μαλάμου
•    Μαρία Βράκα
•    Βαγγελιώ Μπουντούρη

Αναπληρωματικά μέλη

•    Βασιλική Σκανδάλη
•    Μαρίτσα Τάμπου

Η Ομάδα άρχισε δειλά να λειτουργεί από πέρσι, διοργανώνοντας δυο χορούς, οι οποίοι είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς σε κάθε ένα, έλαβαν μέρος πάνω από 120 γυναίκες!

 Η ιδέα της δημιουργίας της Ομάδας, προέκυψε… στο Γαρδικάκι.

Ουσιαστικά, η Ομάδα Γυναικών  που είχε δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την κ. Σοφία Παπακωνσταντίνου, είχε ατροφήσει και η ίδια παραχώρησε πρωτοβουλίες σε νεότερες Γαρδικιώτισσες, για να πάρουν να ηνία και να ηγηθούν της ομάδας, ανανεώνοντάς την, όπως και έγινε.

Παρατηρούμε δηλαδή, ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, σιωπηρά,  τηρήθηκε, ένα αυστηρό άτυπο πρωτόκολλο διαχείρισης γυναικείων θεμάτων – όπως συνέβαινε παλιά, στις παραδοσιακές κοινωνίες! Εκεί που η σκυτάλη, περνούσε από τις πιο ηλικιωμένες, στις γυναίκες της μέσης ηλικίας και σε εκείνες που βρίσκονταν  στην αρχή της τρίτης ηλικίας.

Η Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου, έχει άτυπο χαρακτήρα, αφού δεν έχει γίνει σύστασή της σε Σύλλογο, καθώς, απαιτείται για αυτό, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διατεθεί.

Το γεγονός όμως, καθόλου δεν πτοεί τις Γαρδικιώτισσες. Σαν μια μεγάλη παρέα, μαζεύονται και κάνουν τους χορούς τους, πάντα, μόνο για γυναίκες, και πάντα, συνοδεία κλαρίνου!

Στην ομάδα, μπορούν να συμμετέχουν, τόσο οι  Γαρδικιώτισσες, όσο και οι νύφες στο Γαρδίκι.

Ένας από τους βασικότερους σκοπούς της Ομάδας, είναι,  η αναβίωση του Παραδοσιακού Χορού των Γυναικών, στο Γαρδίκι,  πίσω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου – από τις ηλικιωμένες – και στην πλατεία του χωριού – από τις νεότερες – την δεύτερη μέρα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου, προετοιμάζει διοργάνωση χορού, για τις 18 Νοεμβρίου, μάλλον σε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελή ξενοδοχεία στα Τρίκαλα.

Ο εξωστρεφής χαρακτήρας των γυναικών απ΄το Τρανό Γαρδίκι Ασπροποτάμου, η νοικοκυροσύνη τους και ο αψύς τους κάποιες φορές τρόπος, έχει δημιουργήσει μια έκφραση-μύθο γύρω από αυτές, όπως οι ίδιες οι Γαρδικιώτισσες με τις οποίες συνομίλησε το trikalanews.gr είπαν:

«Σφραγίζεται το νερό του Γαρδικίου; Όχι. Δεν σφραγίζεται, γιατί είναι τόσο αψύ, που πετάει το καπάκι και βγαίνει έξω από το μπουκάλι»!

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή