«Γυναίκες που χορεύετε…» από την Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου «Η Μαρουσιάνα»

Η Ομάδα Γυναικών Γαρδικίου η Μαρουσιάνα συνεχίζει μια παράδοση χρόνων, τον καθιερωμένο «χορό των γυναικών», την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ. στην πλατεία του Γαρδικίου.

Μία ολόκληρη εβδομάδα κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν τα γλέντια, οι χοροί και τα τραγούδια, μια ευκαιρία για αντάμωση και συναναστροφή.

Κάπου εκεί και «ο χορός των γυναικών», ανήμερα της Παναγίας το απόγευμα, εδώ και χρόνια όλες οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονταν στην πλατεία πίσω από την Εκκλησία και στήνουν χορό.

Η σειρά είναι προκαθορισμένη: ξεκινούν οι μεγαλύτερες σε ηλικία, ακολουθούν οι νιόπαντρες και στη συνέχεια οι «υποψήφιες» νύφες! (αυτή ήταν και η ημέρα των προξενιών).

Όλοι οι άνδρες καθισμένοι στα πέτρινα πεζούλια παρακολουθούσαν τον γυναικείο χορό και «επέλεγαν» οι ελεύθεροι ποια θέλουν να παντρευτούν.

Όταν τελείωνε ο χορός έστελναν τα προξενιά, τα οποία κατέληγαν σε αρραβώνα.

Αυτό μέχρι τη δεκαετία του ‘50-‘60, αφού με το πέρασμα των χρόνων ο «χορός των γυναικών» πραγματοποιείται πλέον στο κέντρο της Πλατείας.

Η Ομαδα καλεί όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας να συμμετέχουν ώστε να συνεχίσουν την παράδοση αυτή.©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή