Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

H Δωροθέα Σχολή στα Τρίκαλα ανακαινίστηκε και είναι ένα κόσμημα

Στο ανακαινισμένο κτίριο της Δωροθέας Σχολής πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη εκδήλωση της χρονιάς με τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων να στολίζει με ήχους τον χώρο που της αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου και να κόβει και την πίτα με ευχές για ένα σπουδαίο νέο έτος.

Το έργο της συντήρησης του κτιρίου περιλάμβανε τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά και την καλύτερη κατανομή των θησαυρών της Φιλαρμονικής που πλέον μπορεί ο κάθε επισκέπτης να θαυμάσει.

Το κτίριο, κτίστηκε το 1875 με δωρεά 1500 χρυσών λιρών του ευεργέτη Δωρόθεου Σχολάριου. Λειτούργησε αρχικά σαν ιερατική σχολή, ενώ από το 1897 σαν σχολείο.

Το κτίριο έχει κάτοψη σχήματος “Π” και είναι διώροφο. Περιλαμβάνει πέντε αίθουσες στην ανώτερη στάθμη και βοηθητικούς χώρους στο ημιυπόγειο. Η Σχολή αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα δείγματα νεοκλασικών επιρροών στην αρχιτεκτονική των θεσσαλικών εκπαιδευτηρίων.

Χαρακτηριστικά στοιχεία στις όψεις του κτηρίου είναι τα ορθογώνια παράθυρα με σιδεριές και λίθινες κορνίζες, το δισκελές κλιμακοστάσιο και η πλούσια διακοσμημένη κύρια είσοδος. Το 1991 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

 

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή