Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η 5ήμερη εκδρομή του ΕΠΑΛ Πύλης στην Βουλγαρία

Το Σχολείο μας, το ΕΠΑΛ ΠΥΛΗΣ πραγματοποίησε 5ήμερη εκδρομή στην Βουλγαρία – Μπάνσκο – Σόφια.

Μια εκδρομή που διοργανώθηκε με πολύ κόπο και μεράκι και για πρώτη φορά έγινε στο εξωτερικό.

Αναχωρήσαμε τη Δευτέρα στις 5 Φεβρουάριου. Το ταξίδι μας είχε ως πρώτο προορισμό τον Προμαχώνα. Αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος φτάσαμε το μεσημέρι στο μαγευτικό Μπάνσκο. Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο  και το βραδάκι περιηγηθήκαμε στη νυχτερινή ζωή το Μπάνσκο.

Την επομένη μέρα, επισκεφτήκαμε το διεθνές κέντρο σκι του Μπάνσκο. Οι κορυφές των βουνών κοντά στην πόλη , οι πολυάριθμες λίμνες και τα αιωνόβια πευκοδάση το καθιστούν το πιο δημοφιλές κέντρο των Βαλκάνιων για χειμερινές διακοπές. Το Μπάνσκο ανταγωνίζεται ολοένα και περισσότερο τα αλλά χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας και της Ελβετίας. Διαθέτει 75 χιλιόμετρα πιστές σκι, 14 λιφτ που εξυπηρετούν 24,500 άτομα ανά ώρα. Το υψηλότερο σημείο του είναι 2,560 μέτρα και το χαμηλότερο 1,000 μέτρα . Λειτούργει ένα 8 θέσιο κλειστό τελεφερίκ στο οποίο ανεβήκαμε όλοι μας μαθητές και συνοδοί. Ένα 6 Θέσιο, έξι 4 θέσια και ένα 3 θέσιο τελεφερίκ. Το θέαμα ήταν καταπληκτικό και όσο ανεβαίνουμε τόσο η αδρεναλίνη μας μεγάλωνε. Επιτέλους στην πίστα παιχνίδι με το χιόνι , φωτογραφίες και καφέ στο σαλέ. Η μέρα μας τελείωσε το βράδυ στο κέντρο του Μπανσκο.

Τρίτη μέρα και ξεκινάμε νε επισκεφτούμε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια. Η Σόφια βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χώρας κοντά στο βουνό Vitosha και περίπου 380 χιλ. μακριά από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας , το Βουκουρέστι. Ιδανική πόλη με πολιτισμό και κουλτούρα αλλά και αξιοθέατα μεγάλου ενδιαφέροντος.
Το άγαλμα της Αγίας Σοφίας, είναι αφιερωμένο στην αγία που είναι και προστάτιδα της πόλης . Φτιάχτηκε το 2001 και τοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε το άγαλμα του V.I.Lenin. Είδαμε το μνημείο του Vasil Leuski, του εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας. Μαζί μας, βρισκόταν η ξεναγός μας κ. Ντανιέλα Σταγιόνοβα που με ζήλο μας περιέγραψε όλα τα αξιοθέατα.
Περπατώντας μέσα στην πόλη , παρατηρήσαμε την αρχιτεκτονική των κτιρίων , τα μεγαλοπράσινα πάρκα. Ήταν μια έκπληξη για μας, ότι τα κτίρια και τα σπίτια δεν είχαν βεράντες αλλά και οι διάφορες υπηρεσίες όπως τράπεζες , δικαστήρια διακοσμούνταν από μπρούτζινα και μαρμάρινα λιοντάρια . Επισκεφτήκαμε το εθνικό θέατρο του IVAN-VAZON και την ροτόντα του Αγίου Γεωργίου. Παραξενευτήκαμε από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη με μια φωτιά που είναι αναμμένη ως τιμή για τους στρατιώτες 24 ώρες το 24ωρο. Δεν σβήνει ακόμη και αν βρέξει η χιονίσει.

Το επόμενο πρωί συνεχίσαμε τον περίπατο μας στο εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας . Ζώα , ερπετά και σπάνια πτηνά βαλσαμωμένα από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια , είδαμε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Πολλοί ξένοι που επισκέπτονται τα Βαλκάνια το χαρακτηρίζουν ως το πιο θαυμάσιο οικοδόμημα του 20ου αιώνα , σε όλη τη βαλκανική. Τον καθεδρικό ναό της Σόφιας «Αλέξανδρου Νιέφσκι». Είναι ο 20ς μεγαλύτερος ναός στα Βαλκάνια με 3,170 τετραγ. μέτρα και μπορεί να υποδεχτεί 10,000 άτομα. Με χρυσό θόλο 45 μ. ενώ το συνολικό βάρος 23 τόνους. Χτίστηκε προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο Ρωσίας – Τουρκίας 1877 για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας το 1912. Λίγο πιο πέρα μας τράβηξε ο ναός την προσοχή, η ρωσική εκκλησιά του Αγίου Νικολάου με απίστευτη οροφή που θυμίζει ζαχαρωτό. Εκεί γράψαμε τις επιθυμίες μας και κατά τα λεγόμενα της ξεναγού μας , ο Άγιος Νικόλαος θα διαλέξει κάποιες μας, από αυτές για να τις πραγματοποιήσει. Τελειώνοντας τον περίπατο , περάσαμε από το μνημείο «Καμπάνες – Διεθνές Πάρκο και Μνημείο παιδιών» που συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία. Υπάρχουν καμπάνες από όλο τον κόσμο με μπρούντζο. Η μεγαλύτερη στολίζει το πάρκο και είναι έργο του Ivan Kostadin και έχει 12 τόνους βάρους. Επίσης περάσαμε από την Φοιτητούπολη και την αγορά της Σόφιας.

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου το πρωί, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα. Κουβαλώντας εκτός από τα σουβενίρ και τις εντυπώσεις , τις εμπειρίες και τις καλές στιγμές.

Όλα αυτά θα ήταν άπιαστο όνειρο αν δεν είχαμε την βοήθεια της διευθύντριας του σχολείου μας Ελένη Καρακαντά , του Συλλόγου Διδασκόντων , του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τέλος από τον Δήμο Πύλης. Όλοι αυτοί μας έδωσαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε την πενθήμερη εκδρομή μας και εκτός των συνόρων. Η πενθήμερη εκδρομή ήταν αξέχαστη !

Χαράχτηκε στην μνήμη μας ανεξίτηλα . Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και οι 13 μαθητές τους Συνοδούς καθηγητές μας Σταυρούλα Σταφυλά και τον Χριστόφορο Τριάντη που ήταν δίπλα μας σε αυτό το υπέροχο ανεπανάληπτο ταξίδι μας!

Οι μαθητές της Γ τάξης του ΕΠΑΛ ΠΥΛΗΣ

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή