Η «Ελένη» του Ευριπίδη στο 4o Γυμνάσιο Τρικάλων

Tο 4ο Γυμνάσιο «Γ. Σεφέρης» είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στην αίθουσα των εκδηλώσεών  μια αξιόλογη θεατρική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, το Μικρό Βορρά, και να απολαύσουν οι μαθητές και οι καθηγητές μια ενδιαφέρουσα παράσταση.

Στο έργο «Ελένη» του Ευριπίδη η ηρωίδα συναντά στην Αίγυπτο τον καραβοτσακισμένο Μενέλαο. Γίνεται η αμοιβαία αναγνώρισή τους και, αφού καταστρώνουν το σχέδιο για τη φυγή τους από την Αίγυπτο με τη βοήθεια της μάντισσας Θεονόης, πετυχαίνουν τη σωτηρία τους. Ο Ευριπίδης στην «Ελένη» επιδιώκει  να δείξει τη ματαιότητα των πολέμων και κάνει  την κριτική του για τις θρησκευτικές  πεποιθήσεις των ανθρώπων της εποχής του.

Επιπλέον αποθεώνει την  ελληνική πονηριά σε βάρος της βαρβαρικής απλοϊκότητας και δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ή του αναγνώστη. Επίσης το ευχάριστο τέλος δεν εμποδίζει να θεωρήσουμε
το έργο μια επιτυχημένη στη σύνθεσή της τραγωδία.

Ο Ευριπίδης  είναι ο τρίτος από την τριάδα των μεγάλων ποιητών της δραματικής ποίησης της αρχαίας Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται ρεαλιστής συγγραφέας, καθώς  δίνει τους χαρακτήρες των προσώπων, όπως είναι στην πραγματικότητα, και από «σκηνής φιλόσοφος», επειδή αντιμετωπίζει στοχαστικά τα θέματα που επεξεργάζεται.

Η παράσταση της Ελένης, που δόθηκε στο σχολείο μας, είχε εκπαιδευτικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Ιδωμένη από τη ματιά του σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου, αντιμετωπίστηκε  περισσότερο ως κωμωδία και ήταν μια αξιόλογη και ευχάριστη  παράσταση. Μάλιστα δε οι ηθοποιοί μετά την παράσταση  έλυσαν κάθε απορία των μαθητών και κάλεσαν τα παιδιά στη σκηνή να παίξουν μαζί τους τη σκηνή της αναγνώρισης.

Το θεατρικό  αυτό παιχνίδι έβαλε τα παιδιά στον κόσμο της τραγωδίας και ένιωσαν  για λίγο ηθοποιοί παίρνοντας μια γεύση από τη μαγεία της υποκριτικής τέχνης. Επιπλέον οι μαθητές κατανόησαν καλύτερα τη συγκεκριμένη τραγωδία, την οποία διδάσκονται, καθώς και τη δύναμη του λόγου, αλλά και ότι λόγος δεν είναι μόνο η λεκτική εκφορά, αλλά και άλλα πράγματα, όπως η γλώσσα του σώματος.

Ήταν τιμή για το σχολείο μας η επίσκεψη του Μικρού Βορρά και η παράστασή τους. Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων  του σχολείου μας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους και τα θερμά τους συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης.

ΒΑΝΑΡΓΙΩΤΗ ΒΑΓΙΑ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ»

 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή