Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η «τραυματισμένη» γέφυρα της «Γούρνας»

Οι καταστροφές που προκάλεσε η πλημμύρα του Ληθαίου ποταμού το 1907 στην πόλη των Τρικάλων ήταν εμφανείς για δεκαετίες.

Στην φωτογραφία, η παλιά γέφυρα της «Γούρνας», όπου σήμερα η νέα (από τις αρχές της δεκαετίας του ’70) διασχίζει τον Ληθαίο ποταμό ενώνοντας την οδό Κοραή με τις απέναντι οδούς Αμαλίας και Νίκου & Ρίτας Παππά.

Η πέτρινη γέφυρα ήταν κατασκευασμένη επί Τουρκοκρατίας με πέντε χαμηλά τόξα. Αρχικώς το κεντρικό τμήμα της παρασύρθηκε στην καταστροφική πλημμύρα του Ληθαίου της 15 & 16 Οκτωβρίου 1883. Τότε, τα τρία από τα πέντε πέτρινα τόξα της γέφυρας αποκόπηκαν. Η πλημμύρα του 1907 την αποτελείωσε.

Τα επόμενα χρόνια με την πρόχειρη ξύλινη κατασκευή που βλέπουμε πάνω στις βάσεις της παλιάς πέτρινης γέφυρας που είχαν απομείνει, αποκαταστάθηκε εν μέρει η κυκλοφορία των πεζών.

Στο ίδιο σημείο και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τοποθετήθηκε νέα στρατιωτική γέφυρα τύπου “Bailey” η οποία ήταν αμαξιτή και συνέχιζε να εξυπηρετεί την συγκοινωνία των δύο πλευρών της πόλης μέχρι το 1971 όταν και κατασκευάστηκε η σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα που μέχρι σήμερα καλύπτει τις ανάγκες πεζών και τροχοφόρων.

Μεγάλο μέρος από την ομορφιά της η πόλη των Τρικάλων την χρωστά στο γραφικό της ποτάμι, παραπόταμο του Πηνειού. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Ληθαίος ήταν γιος της Λήθης. Στις όχθες του, κατά τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής και εκεί ήταν η έδρα του Ασκληπιείου του.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή