Η Δημοκρατία στο …απόσπασμα

Βάφτηκαν με αίμα και …νοθεία οι εκλογές στην Τουρκία.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα με ποσοστό 55% με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί ευθέως το αποτέλεσμα.

Πάντως, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Μουχαρέμ Ιντζέ που συγκεντρώνει ποσοστό 29%  διατείνεται ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Παράλληλα, καταγγέλλει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι «αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα».

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) εξασφαλίζει το 46,93% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 19,49%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 9,13%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος το 12,54%, ενώ το Κόμμα Iyi («Καλό Κόμμα») το 9,1%, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές, που ανήλθε στο 87%.

Μεμονωμένα βίαια περιστατικά αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας.
Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών.
Τα Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν «απειλές και επιθέσεις», προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν «απειλητική ατμόσφαιρα» και γίνονται αναφορές για άλλους 2 νεκρούς από επεισόδεια.
 
 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή