Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και όχι ταινία θρίλερ

Άλλη μία τρομοκρατική επίθεση σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Άλλη μία ευκαιρία για κάποια «κοράκια» που ντύνονται με τον μανδύα του δημοσιογράφου να χρησιμοποιήσουν τον θάνατο κάποιων ανθρώπων για να αποσπάσουν κάποια έξτρα κλικ. Στην εποχή των views και των likes, το λειτούργημα (και όχι επάγγελμα) του δημοσιογράφου πρέπει να προστατεύει το κοινό από τον χειρότερο εαυτό του.

Με αφορμή την ελεύθερη δημοσίευση από μερίδα ΜΜΕ (κυρίως ιστοσελίδων) του βίντεο που τράβηξε ο ίδιος ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας καθώς εκτελούσε αθώους, καθημερινούς πολίτες στον θρησκευτικό τους χώρο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Αθήνας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων στη Νέα Ζηλανδία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την προβολή από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης στην Αθήνα ολόκληρου του βίντεο – και μάλιστα χωρίς τη χρήση προστατευτικών τεχνικών στα πρόσωπα – το οποίο μετέδιδε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αυστραλός ρατσιστής τρομοκράτης την ώρα που δολοφονούσε τα άτυχα θύματά του σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας των Μουσουλμάνων. Επισημαίνουμε ότι, οι μεγάλοι διεθνείς τηλεοπτικοί σταθμοί και τα ΜΜΕ, δεν μετέδωσαν το βίντεο του ρατσιστή δολοφόνου.

Η προβολή ενός τέτοιου βίντεο που πολλαπλασιάζει τη φρίκη, τον τρόμο και το θάνατο, δεν έχει καμία σχέση με την έγκυρη ενημέρωση και παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και κάθε κανόνα στοιχειώδους ηθικής και ανθρωπιάς.»

Η ενημέρωση του πολίτη είναι δίκοπο μαχαίρι. Και καταλαβαίνω ότι είναι πολύ λεπτή η θέση ενός δημοσιογράφου. Και μπορώ να καταλάβω ότι κάποια στιγμή μπορεί κανείς να χάσει τον εαυτό του στο κυνήγι των αριθμών, των viewsκαι των clicks. Αλλά δουλειά ενός δημοσιογράφου είναι να φιλτράρει τις ειδήσεις, ώστε ο απλός κόσμος να μη χρειαστεί να δει πόσο άσχημος μπορεί να γίνει ο κόσμος.

Αναπαράγοντας βίντεο τέτοιας φύσης πέσατε σε προβλεπόμενη παγίδα ενός ακόμα τρομοκράτη, ενός ακραίου, ενός ατόμου που μας έδειξε τον χειρότερο εαυτό μας. Γιατί οι ίδιοι οι εξτρεμιστές ξέρουν πόσο διψάτε για βία και φρίκη και σας διευκολύνουν τραβώντας οι ίδιοι βίντεο, ώστε να το «παίζετε» όλη μέρα μέχρι ο κόσμος να χάσει την ικανότητα για εμπάθεια, μέχρι να συνηθίσει το θέαμα, μέχρι το βίντεο ενός τέρατος που αφαιρεί ζωές, αληθινές ανθρώπινες ζωές, να φαίνεται σαν ακόμη μία ταινία θρίλερ, η ταινία των 9.

Και με αφορμή την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ θα ήθελα να ρωτήσω, ανοιχτά και προσωπικά, όποιον δημοσίευσε το εν λόγω βίντεο: ποια η αναγκαιότητα της προβολής του στην ενημέρωση του πολίτη για την απάνθρωπη αυτή επίθεση; Τι πληροφορίες μπορεί κανείς να αντλήσει; Πότε θα κατηγορήσετε ξανά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τις ταινίες για την αύξηση της επιθετικότητας στα παιδιά;

Και κυρίως θα ήθελα να τους ρωτήσω: Πώς κοιμάστε τα βράδια;

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή