Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η εργονομία στη μετακίνηση- Εκπαιδεύοντας μια υγιή καθημερινότητα

Ημερίδα από το ΔΙΕΚ Τρικάλων στο 1ο ΕΠΑ.Λ Τρικάλων.
 
Ημερίδα διοργανώνεται από το ΔΙΕΚ Τρικάλων στο 1ο ΕΠΑ.Λ Τρικάλων και με θέμα «Η εργονομία στη μετακίνηση- Εκπαιδεύοντας μια υγιή καθημερινότητα».

Η ημερίδα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 4 το μεσημέρι και υλοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα» του Δ’ 6μήνου του Τμήματος Β. Φυσικοθεραπείας και περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρουσιαστούνε τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με την έννοια της εργονομίας και την εφαρμογή της στην καθημερινή πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι να αναφερθούν οι σωστοί τρόποι μετακίνησης, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, με την σχολική τσάντα και το διάβασμα, συνεχίζοντας στην ενήλικη ζωή, αναλύοντας τις μετακινήσεις κατά την εργασία ή τις δουλειές του σπιτιού, καθώς επίσης τη μετακίνηση του βρέφους και το σωστό τρόπο θηλασμού.

Επειδή όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι χρίζουν βοήθειας στο σπίτι, θεωρήθηκε απαραίτητο να διδαχθεί τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά στους συμμετέχοντες πως να μετακινούν ένα συγγενικό τους πρόσωπο στο κρεβάτι, πως να το σηκώνουν καθιστό, πως να το μεταφέρουν από το κρεβάτι στην καρέκλα και πως να το βοηθήσουν να σηκωθεί αν έχει πέσει, δίνοντας έμφαση στα σημεία-κλειδιά για μια ασφαλή μετακίνηση τόσο για τον ασθενή όσο και για τη μέση μας.

Τέλος, στην προσπάθεια ανταπόκρισης, στην ανάγκη της εκπαίδευσης, που προκύπτει για την σωστή μετακίνηση και μεταφορά αντικειμένων στην καθημερινότητα, συνδέεται η θεωρία με την πράξη, με την βοήθεια του πρακτικού μέρους, στο οποίο κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να εφαρμόσει αυτά που είδε και να λύσει απορίες και προβληματισμούς, απευθυνόμενος στον κατάλληλο ειδικό.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των συμμετεχόντων, στο τέλος της εκδήλωσης, θα λάβουν έναν οδηγό, με σχετικές οδηγίες για όλα όσα είδαν, άκουσαν και έκαναν.
                                                  Πρόγραμμα ημερίδας
16.00     Χαιρετισμός (Κ. Χάνου – Κ. Ευαγγελοπούλου)
16.03     Άνοιγμα της ημερίδας από τον διευθυντή του Δ.Ι.Ε.Κ. Τρικάλων (Ιωάννης Σιακαβάρας)
16.06     Παρουσίαση δράσεων του Τμήματος (Κ. Χάνου)
16.20     Παρουσίαση εργονομίας (Κ. Ευαγγελοπούλου)
16.30     Παρουσίαση μετακίνησης ασθενή, προς το προσκέφαλο, με 3 διαφορετικούς τρόπους, όταν έχει ξαπλώσει με λάθος τρόπο στο κρεβάτι (Κ. Αργύρης, Ε. Τσιούκα, Α. Κ'όκκαλη, Α. Βιολάρη)
16.40     Παρουσίαση μετακίνησης ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια από πλάγια σε καθιστή θέση στο κρεβάτι και σε όρθια θέση (video) (Μ. Αναστασιάδη, Β. Καραχάλιος, Ν. Θωμαΐδης, Γ. Παππάς)
16.50     Παρουσίαση μετακίνησης ασθενή με εγκεφαλικό από καθιστή θέση στο κρεβάτι σε καθιστή θέση στο αναπηρικό αμαξίδιο (Δ. Ζησόπουλος, Κ. Καραθανάσης, Α. Καραμπέρης, Θ. Κολοκύθας)
17.00     Παρουσίαση μετακίνησης ασθενή με αρθροπλαστική ισχίου από ύπτια σε πλάγια θέση στο κρεβάτι (Μ. Βασδέκη, Σ. Κωτούλα, Μ. Γιαννούχου,  Κ. Βαγενάς)
17.10     Άρση από το πάτωμα, μετά από πτώση, με βοήθεια (Ρ. Καρδούλα, Δ. Καρδούλα, Μ. Φίλων, Φ. Τσανεκλίδης)
17.20     Εκπαίδευση στην άρση από το πάτωμα, μετά από πτώση, χωρίς βοήθεια (Α. Αραβαντινός, Ν. Σκουλής, Ν. Βελόνης, Κ. Τασιόπουλος)
17.30     Συμμετοχή κοινού – εκπαίδευση στη σωστή μετακίνηση
17.50     Ερωτήσεις – συμπλήρωση ερωτηματολογίου
18.00     Κλείσιμο ημερίδας
 
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή