Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Λάρισα τίμησε την απελευθέρωση της από του Ναζί

Με την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την κατάθεση στεφάνων κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της Λάρισας από την  Γερμανική κατοχή.

Η πανηγυρική συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχου, ενώ ακολούθησε σύντομη ομιλία του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για τα γεγονότα της εποχής, την συγκρότηση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Αντίσταση, τόσο για την απελευθέρωση όσο και για την εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λάρισας και τις μάχες των αντιστασιακών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε επίσης ότι οι διδαχές του έπους της Αντίστασης και του αγώνα του Ελληνικού λαού κατά την διάρκεια της Κατοχής, είναι ιδιαίτερα καίριες και επίκαιρες, στην τρέχουσα περίοδο που οι ακροδεξιές και οι ναζιστικές ιδεολογίες κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

«Είμαστε σταθερά απέναντι στα φιλοναζιστικά μορφώματα και σε ακραίες ιδεολογίες. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων, ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερά απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα που υπάρχει και στη χώρα μας. Η Λάρισα, είναι μία φιλειρηνική, φιλήσυχη, πολυπολιτισμική πόλη που δεν θα ακούσει κανείς ακραίες φωνές και τις όποιες λίγες έχουμε καταφέρει ακόμη και τώρα, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, να τις απομονώσουμε.

Όχι γιατί το λέει ο Δήμαρχος ή πήρε μία απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Απομονώνονται γιατί είναι στην καρδιά της πόλης που έχει βαθιά στη μνήμη της τα γεγονότα αυτά και την ανάγκη της ενότητας που εγγυάται πάντα ένα καλύτερο αύριο».

Ακολούθησε σύντομη ομιλία  από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο και συγγραφέα Λάζαρο Αρσενίου, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΕΑΜ την περίοδο της απελευθέρωσης της Λάρισας,

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι Επικεφαλής ή εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα η Ρένα Καραλαριώτου, ο Θανάσης Μαμάκος, η Μαίρη Καμηλαράκη και ο Ντίνος Διαμάντος.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες του Προέδρου της ΠΟΑΕΑ Λάρισας Νίκου Παπαθανασίου και του Αντιστασιακού Θαν. Ριζάκη.

Ακολούθως με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από σχολεία της πόλης, οι εκπρόσωποι των αρχών, με την Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, πορεύτηκαν στο Ηρώο της Πόλης.

Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ραφαήλ και ακολούθησε σύντομη ομιλία από την Φιλόλογο και Ιστορικό Σοφία Σουφαράπη.

Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπου τοπικών αρχών και φορέων.

Μετά την κατάθεση στεφάνων, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων έδωσε συναυλία στην Κεντρική Πλατεία με επετειακά τραγούδια.

Στις 8.30 σήμερα το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό κέντρο, θα προβληθεί  η ταινία  «Το χρονικό της Εθνικής Αντίστασης-Η Απελευθέρωση»

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή