Η τελευταία μέρα των Εξετάσεων…

Η τελευταία ημέρα των εφετινών Πανελληνίων που κλείνουν με τον διαγωνισμό των υποψηφίων στο μάθημα της Βιολογίας, συνέπεσε με τις εξετάσεις των φοιτητών μου, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο μάθημά των «Ψυχοδραστικών Ουσιών» που κάναμε μαζί, το εαρινό εξάμηνο.

Μπορώ να φέρω τον εαυτό μου στη θέση αμφοτέρων, καθότι έχω διαγωνισθή και εγώ στα ίδια γνωστικά αντικείμενα, τόσο για να μπω, όσο και για να βγω από το Πανεπιστήμιο. Ίδιο το καρδιοχτύπι και ίδια η αγωνία, είτε πρόκειται για τα θρανία του Λυκείου, είτε πρόκειται για τα Πανεπιστημιακά Αμφιθέατρα.

Περάσανε αρκετά χρόνια, πολλά ξενύχτια κι ακόμη πιο πολλές αγωνίες για να βρεθώ από τη θέση του εξεταζόμενου, σε αυτήν του εξεταστή κι ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς «Ὁ βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ, ὁ δὲ καιρὸς ὀξὺς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερὴ, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή».
Όπως είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο Ιπποκράτης. Κι έγινε ακόμη πιο χαλεπή η κρίσις μας κι ακόμη σφαλερότερη η πείρα μας, στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια.

Ετοιμάζοντας, εχθές, τα θέματα για τις σημερινές εξετάσεις η  βραδιά, βραδιά παραμονής εξετάσεων, έφερε στον μου μου τα δικά μου ξενύχτια της εξεταστικής, 20 χρόνια πριν, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πιο πριν, στις Πανελλήνιες.

Απέναντι σε αυτά τα παιδιά, τα παιδιά που διαγωνίστηκαν σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες, στις Πανελλήνιες και στο Πανεπιστήμιο, στις Πανελλήνιες για το Πανεπιστήμιο και για ένα μέλλον καλύτερο από το δικό μας, απέναντι στα παιδιά που θα διαγωνισθούν αύριο για το Αύριο, έχουμε χρέος να τους παραδώσουμε μια Ελλάδα καλύτερη από την Ελλάδα που παρέδωσαν σε εμάς οι δικοί μας «Εξεταστές» και οι επίγονοί τους.

Αυτό θέλουν από εμάς τα παιδιά, όχι εύκολα θέματα, ούτε μηνυματικά ευχολόγια. Θέλουν να δουλέψουμε για να τους δώσουμε την Ελλάδα που θα τους αξίζει. Μια Ελλάδα που δεν θα γεννά κρίσεις, αλλά προοπτικές.

Καλά αποτελέσματα στα παιδιά που έδωσαν σήμερα!!…Στα παιδιά που θα φτιάξουν το αύριο!!…
 
Χρίστος Λιάπης MD, MSc, PhD
Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΑφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή