Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ΧΕΝ Ελλάδος κατά της βίας

Η ΧΕΝ στην Ελλάδα συγκεντρώνει άμεσα 25.000 υπογραφές για την επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
 
Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως παρά την ισχύουσα νομοθεσία σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Κρυφά ή φανερά, στην ιδιωτική ή τη δημόσια σφαίρα, οι αριθμοί είναι γνωστοί και οι στατιστικές αμείλικτες.
 
• 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη και 1 στις 4 στην Ελλάδα έχουν υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.

• 1 στα 4 κορίτσια, κάτω των 15 ετών, στην Ελλάδα έχει υποστεί βία από ενήλικο δράστη.

• Στη χώρα μας τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στα 5.000 ετησίως, ενώ ΜΟΝΟ 150 από αυτά καταγγέλλονται και φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
 
Η Ευρώπη αποφάσισε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Για το λόγο αυτό το 2011 στην Κωνσταντινούπολη 42 χώρες υπέγραψαν την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα πλαίσιο εναρμόνισης των Εθνικών νομοθεσιών για την αποτελεσματικότερη πάταξη της βίας εναντίον των γυναικών (συμπεριλαμβανομένων των νέων γυναικών κάτω των 18 ετών) και των παιδιών.
 
Η χώρα μας υπέγραψε την Σύμβαση, αλλά ακόμη και σήμερα, 6 χρόνια μετά, η Βουλή των Ελλήνων δεν την έχει επικυρώσει. Δηλαδή, δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη να βελτιώσει τη νομοθεσία για να αποτραπεί η βία κατά των γυναικών.
 
Η ΧΕΝ στην Ελλάδα συγκεντρώνει άμεσα 25.000 υπογραφές για την επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της ισότητας. Αποτελεί καίριο κοινωνικό φαινόμενο που οξύνεται καθημερινά και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και πρέπει με κάθε τρόπο να εξαλειφθεί.

Το ιστορικό και οι ενέργειες

Η ΧΕΝ Ελλάδος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κύρωσης από τη χώρα μας συμμετείχε στην επιτροπή γυναικείων οργανώσεων που συστάθηκε τον Μάρτιο του 2017 και ενημέρωσε τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής για τη σπουδαιότητα και το επείγον της κύρωσης της Σύμβασης αυτής.

Η ΧΕΝ Ελλάδος στις 16/10 ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης ανδρών και γυναικών για τη σημασία της Σύμβασης και επιδιώκει:

• να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες και την περιφέρεια για το περιεχόμενο και τις καινοτομίες που εισάγει η Σύμβαση δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό ευαισθητοποίησης -εκπαίδευσης ενηλίκων σε πανελλήνιο επίπεδο,

• να ενημερώσει άνδρες και γυναίκες, φορείς και συλλογικότητες, για την σπουδαιότητα της Σύμβασης ως εργαλείου για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης βίας εθνικά και παγκόσμια,

• να κινητοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών με τη συλλογή υπογραφών για την επικύρωση και την εφαρμογή της Σύμβασης προκειμένου να καταδειχθεί στην Ελληνική Βουλή ως μέγιστη προτεραιότητα

Γιατί μας αφορά όλους;

Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της ισότητας. Αποτελεί καίριο κοινωνικό φαινόμενο που οξύνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης και πρέπει με κάθε τρόπο να εξαλειφθεί.

Η ΧΕΝ ως γυναικεία οργάνωση εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις.

Υπογράφουμε, γιατί θέλουμε στην πράξη μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Πώς μπορώ να συμβάλλω;

Η συλλογή των υπογραφών γίνεται και από τα τοπικά Κέντρα της ΧΕΝ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και μέσω του ψηφίσματος που δημοσιεύθηκε στο Avaaz με τίτλο: Γυναίκες και Παιδιά ΟΧΙ πια θύματα ΒΙΑΣ.

Ο σύνδεσμος για το ψήφισμα
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή