Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ηλίας Βλαχογιάννης: Προϋπολογισμός φόρων

Το mail Χαρδούβελλη ήταν ένας μύθος, ο οποίος κατέρρευσε. Αυτό ήταν έκφραση που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να αναφερθούν αρνητικά, ανάμεσα στους οποίους και εγώ.

«Το mail Χαρδούβελλη ήταν μια τρύπα στο νερό. Από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι ήταν ανεπαρκέστατο». Τάδε έφη ο πρώην υπουργός Δημήτρη Μάρδας.

Σε μια κρίση ειλικρίνειας το πρώην εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης, ομολογεί ότι τα μέτρα που ήταν διατεθειμένοι να λάβουν οι προηγούμενοι κυβερνώντες, σε συνεννόηση με τους εταίρους, ήταν απειροελάχιστα. Ενώ αυτοί, που θα έσκιζαν τα μνημόνια, θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, θα επανέφεραν τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, θα έδιναν την 13η σύνταξη κ.λ.π., φάνηκαν πιο «τολμηροί και γενναίοι» και για αυτό και πήραν 15πλασια μέτρα σε βάρος του «περήφανου Ελληνικού λαού»…

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτσης ομολογεί ότι οι «θεσμοί», δεν στήριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενώ για τους…. δικούς τους προφανώς λόγους, στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Και αυτοί, (οι κυβερνώντες) σε ανταπόδοση αυτής της στήριξης, παίρνουν όποιο μέτρο προτείνουν οι «θεσμοί».

Στον τρέχοντα προϋπολογισμό ζητούσαν 1,75% πλεόνασμα, και εμείς πιάσαμε κοντά στο 3,75%. Φυσικά όχι από την υπερανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αλλά από την υπερφορολόγηση, γιατί ο τρέχον προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% και ζήτημα είναι αν θα πιάσουμε το 1,3% .

Φυσικά η «υπεραπόδοση» της οικονομίας, δεν πήγε στις τσέπες των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά σε εκείνες των δανειστών. Και μόνο ένα μικρό κομμάτι «εν είδει ελεημοσύνης», κατευθύνθηκε στα βαλάντια των αδύναμων, με όχι δίκαια κριτήρια.

Τους ζήτησαν να κόψουν το Ε.Κ.Α.Σ και χωρίς μεγάλη δυσκολία έκαναν. Τους ζήτησαν υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια ,και εκείνοι ανταποκρίθηκαν πανηγυρίζοντες. Τους ζήτησαν να μειώσουν τα πολυτεκνικά επιδόματα, να περικόψουν το επίδομα θέρμανσης κλπ.

Τώρα και για την επόμενη 5ετία, η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς, δεσμεύτηκε για υπερπλεονάσματα 3,5% ετησίως. Και για το διάστημα μέχρι το 2060,για πλεονάσματα πάνω από 2%. Το ερώτημα είναι αν ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης, μπορεί να πετύχει αυτούς τους υπερφιλόδοξους στόχους. Και μάλιστα με τους προβλεπόμενους επιπλέον φόρους 1,8 δισ. ευρώ, που θα κληθούν τα συνήθη υποζύγια να συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά.

Όσο η ανάπτυξη είναι μικρότερη των δεσμεύσεων και προβλέψεων, τόσο θα επιβαρύνεται η δυστυχής μεσαία τάξη. Ίσως εν είδει τιμωρίας, για το «ΝΑΙ» στο αστείο Ιουλιανό δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα. Τότε που τόλμησε αυτή με τους «Μένουμε Ελλάδα», να πάει κόντρα στο ρεύμα και στον λαϊκισμό.

Η προβλεπόμενη μείωση περαιτέρω της ανεργίας, φυσικά και είναι καλοδεχούμενη. Είναι όμως μια στρεβλή κατάσταση, με το 62% των νέων θέσεων απασχόλησης να είναι ελαστικές. Που σημαίνει 360 ευρώ το μήνα στον εργαζόμενο και μειωμένα έσοδα στα ταμεία. Άρα, μειωμένες συντάξεις στους ξωμάχους της ζωής….

Αν υπολογίσουμε και το «πεσκέσι» που αφήνει αυτή η κυβέρνησή στην επόμενη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη ,με τις ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις για μείωση 20% των συντάξεων από 1-1-2019 και του αφορολογήτου στις 5.600 ευρώ από 8. 600 ευρώ από 1-1-2020, τότε καταλαβαίνει κανείς τι μας περιμένει.

Αν δε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο 6μηνο του νέου έτους, δείξουν υστέρηση στόχων, τότε υπάρχει πρόβλεψη για να ισχύσει από την 1-1-2019 και η μείωση του αφορολογήτου. Υπολογίστε και τον «αυτόματο κόφτη» που επίσης έχει αποδεχθεί αυτή η «περήφανη» κυβέρνηση, τότε όλοι ξέρουμε τι μας περιμένει. Όπου «αυτόματος κόφτης», σημαίνει οριζόντια μείωση του συνόλου των κρατικών δαπανών, μη εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών τοιούτων.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση μιλάει για καθαρή έξοδο απ τα μνημόνια και επιστροφή στην κανονικότητα. Κάτι που όλοι το επιθυμούμε αλλά δεν το βλέπουμε να έρχεται, γιατί και αυτός ο προϋπολογισμός είναι «αντιαναπτυξιακός και φορομπηχτικός», που αναδιανέμει την φτώχια και κατεβάζει διαρκώς τον πήχη και τις προσδοκίες των Ελλήνων.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή