Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ηλίας Γιαννακόπουλος «ΙΔΕΟπολις»: Η ζωή μέσα από τον κόσμο των ιδεών

Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου νά ‘σαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.

Κ.Π.Καβάφης «Πρώτο σκαλί»

Ο Ηλίας Γιαννακόπουλος δεν έγινε πολίτης στην πόλη των ιδεών μέσα από την ποίηση, όπως ο ήρωας του Καβάφη, αλλά μέσα από το δοκίμιο. Γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του «ΙΔΕΟπολις», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη:

«Από την αρχή της νιότης μου ένιωθα την ανάγκη να εξετάζω τα πάντα γύρω μου, να προσπαθώ να τα αντιληφθώ, να τα ερμηνεύσω, να τα αξιολογήσω. Απαραίτητο εργαλείο πάντοτε οι λέξεις. Με αυτές οδηγό χανόμουν στις σκοτεινές ατραπούς της γνώσης, της σκέψης και των ιδεών.

Ένιωθα μια ανείπωτη ελευθερία, όταν μπορούσα με εργαλεία τις λέξεις και τις ιδέες να κατανοώ το παρελθόν, να δημιουργώ το παρόν και να σχεδιάζω το μέλλον.[…]

Έτσι οι ιδέες με διευκόλυναν να αποκαλύψω τα μυστικά δώματα της πραγματικότητας, αλλά και να συνειδητοποιήσω τη δύναμη και την ευθύνη μου ως άνθρωπος και πολίτης.[…]

Κινητήρια δύναμη που λειτουργεί ως πυροκροτητής κάθε ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς οι ΙΔΕΕΣ.

Αυτές λάμπουν, φωτίζουν, ερεθίζουν, τυφλώνουν, αλλά και εμπνέουν. Γι’ αυτό όλοι επιθυμούν να ενταχθούν στων ‘Ιδεών την πόλιν’ την ΙΔΕΟ-ΠΟΛΗ».

Μ’ έναν εντυπωσιακό αποθησαυρισμό ιδεών μεγάλων διανοητών της ανθρωπότητας, που όμως γίνονται οδηγοί στη σκέψη και τη δική του γραφή, με στόχο να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο και τη ζωή, ο συγγραφέας αγγίζει θέματα πανάρχαια αλλά και σημερινά, με τρόπο που συνδυάζει την απλότητα στην έκφραση με το ύψος της διανοητικής εμβέλειας σε θαυμαστή ισορροπία.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή